Sari la conținut

Portret | Michelle Obama, prima-doamnă model pentru noua generație

Vinerea viitoare, când Barack Obama îi predă cheile de la Casa Albă lui Donald Trump, Statele Unite se despart şi de o primă-doamnă atipică. O carismatică femeie de carieră i-a cucerit pe americani, i-a educat şi inspirat. Nu este de mirare că CNN i-a dedicat un reportaj de o oră.

Michelle Obama: „Nimic din viaţa mea de fetiţă de culoare din sudul oraşului Chicago nu anunţa că voi ajunge aici.”

Pe 17 ianuarie 1964, la Chicago se năştea o viitoare primă-doamnă. Michelle LaVaughn Robinson a crescut într-un apartament cu o cameră, împreună cu părinţii şi fratele mai mare.

Craig Robinson, fratele lui Michelle Obama: „Nu ştiam cât de săraci suntem, aşa că era grozav.”

A studiat sociologia la Princeton, apoi a făcut dreptul la Harvard şi s-a angajat la o firmă de avocatură din Chicago. Acolo avea să-l întâlnească pe Barack Obama.

Michelle Obama: „Am făcut ceea ce fac probabil mulţi oameni când aud de Barack Obama. M-am întrebat ce fel de nume e ăsta.”

A convins-o să iasă cu el o dată şi a fost suficient.

Michelle Obama: „Până la sfârşitul zilei, se terminase. Mă cucerise.”

S-au căsătorit în 1992. Michelle şi-a abandonat cariera când soţul, devenit senator, şi-a propus să candideze la Preşedinţia Statelor Unite. N-a fost încântată, pentru că îşi făcea griji pentru familia ei. La Casa Albă, copiii au fost prioritatea ei.

Şi n-a avut grijă doar de ei. A iniţiat campanii de educaţie alimentară şi de combatere a obezităţii prin mişcare.

A devenit un simbol al eleganţei.

Van Jones, fost consilier special la Casa Albă: „E pachetul complet. Bifează toate calităţile. E inteligentă, e haioasă, e autentică, e frumoasă.”

În al doilea mandat al soţului ei şi în campania lui Hillary Clinton, s-a dovedit comunicatorul perfect. Aşa au început să circule zvonuri că şi ea ar putea candida la Casa Albă.

Michelle Obama: „Nu voi candida la Preşedinţie. Nu, nu! Vreau să mă plimb pe stradă, să stau într-o curte care nu e parc naţional.”

Poate cel mai bine rezumă ceea ce lasă în urmă Michelle Obama chiar soţul ei:

Barack Obama: „Ai făcut din Casa Albă un loc care aparţine tututor şi o nouă generaţie ţinteşte mai sus fiindcă te-a avut pe tine drept model.”

Michelle Obama: „Faptul că am fost prima doamnă a fost cea mai mare onoare a vieţii mele şi sper că v-am făcut mândri de mine.”

Pe aceeași temă

Ce vrea SUA în Siria?

DENVER - Cu majoritatea Orientului Mijlociu într-o stare de dezordine, este lăudabil faptul că secretarul de stat...