Sari la conținut

Presa americană despre victoria lui Donald Trump

Magnatul şi-a zdrobit contracandidatul în alegerile preliminare din Indiana: 53 la sută faţă de 36 cât a obţinut Ted Cruz care şi-a recunoscut înfrângerea şi s-a retras imediat.

Votanţii au ales o altă cale. De aceea, cu inima grea, dar cu optimism nelimitat pentru viitorul pe termen lung al naţiunii, ne suspendăm campania”, a spus Ted Cruz.

După campania de defăimare împotriva contracandidatului său, magnatul a schimbat tonul.

Este un competitor al naibii de bun, este un tip dur şi deştept. Are în faţă un viitor minunat! Aşa că vreau să-l felicit pe Ted!”, a fost reacția lui Donald Trump.

Comentatorii politici observă că Donald Trump este primul candidat republican ales din anii 50 ai secolului trecut şi până acum care nu are nici experienţă politică şi nici nu a ocupat o funcţie administrativă. În plus, viitoarea confruntare care se conturează între el şi Hillary Clinton anunţă un spectacol fără precedent în istoria politică modernă a Statelor Unite.

După anunțarea rezultatului din Indiana, presa americană s-a lansat în scenarii sumbre.

„Trump şi-a adjudecat victoria!", concluzionează scurt şi cuprinzător jurnaliştii de la CNN.

Într-o notă sumbră, principalul editorial din New York Times anunţă: „Partidul Republican a făcut un pas fatal marţi în Indiana pe calea care se adânceşte în întuneric."

Trump i-a umilit pe aceia dintre noi care i-au acordat Partidului Republican prezumţia de nevinovăţie", completează Washington Post.

În aceeaşi publicaţie, analiştii politici se gândesc ce vor face acum alegătorii republicanii care se opun candidaturii lui Donald Trump. „Sunt pregătiţi ei, oare, să ajute la alegerea lui Clinton?". Jurnaliştii de la Washington Post cred că este posibil ca unii republicani să ofere sprijin lui Hillary Clinton.

Nu toţi specialiştii sunt, însă, la fel de siguri că Hillary Clinton va câştiga preliminarele din Partidul Democrat. Rivalul ei, Bernie Sanders şi-a adjudecat victoria în Indiana, iar previziunile arată că susţinerea acestuia a crescut după retragerea lui Ted Cruz. Ceea ce înseamnă că doamna Clinton va trebui să facă faţă şi atacurilor venite de la Donald Trump şi de la Bernie Sanders.

„Având în vedere că Hillary Clinton trebuie să lupte pe două fronturi, capacitatea de a răspunde oricărei ascensiuni a lui Bernie Sanders în alegerile primare din următoarele state va fi limitată", cred jurnaliştii de la Huffington Post.  

Citiți și: 
Cale liberă pentru Donald Trump spre Casa Albă. Ted Cruz, marele său rival republican, s-a retras din cursă
GALERIE FOTO. Un rege în castelul său: cum trăiește Donald Trump