Presă: SUA ar putea trimite celebrele drone MQ-9 Reaper în România

Data actualizării: Data publicării:
Reaper Aircraft Flies Without Pilot From Creech AFB
Foto: Guliver/GettyImages

Forțele Aeriene ale SUA au construit un hangar la Baza 71 Aeriană Campia Turzii care ar putea fi folosit pentru găzduirea și operarea celebrelor drone fără pilot MQ-9 Reaper, în scopul intensificării operațiunilor de recunoaștere și culegere de informații în estul Europei și Marea Neagră, relatează site-ul Defense News, specializat în informații militare.

Reaper Aircraft Flies Without Pilot From Creech AFB
Foto: Guliver/GettyImages

Defense News precizează că reprezentanți ai Forțelor Aeriene americane în Europa au refuzat să comenteze dacă există planuri concrete pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii în viitorul apropiat, însă noile facilități construite la Câmpia Turzii pavează drumul către o primă relocare a acestor drone în România.

„Nu speculăm cu privire la potențiale relocări. Forțele Aeriene mută în mod frecvent aeronave în Europa”, a spus căpitanul Nathan Czuba.

Potrivit unui document citat de Defense News, noul hangar construit la Câmpia Turzii, în valoare de 950.000 de dolari, poate găzdui drone cu rază lungă de acțiune, cum sunt dronele MQ-9 Raper, și poate îndeplini toate „cerințele de securitate”.

Pe de altă parte, generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică și inginerie al Forțelor Aeriene SUA în Europa, a confirmat că hangarul „ar putea cu siguranţă să deservească un MQ-9”, însă ar putea fi folosit și pentru avioane cu pilot cum ar fi F-15 și A-10.

Defense News mai arată că deși Forțele Aeriene ale SUA nu oferă prea multe informații, se pare că numai este vorba decât de o perioadă de timp până când vor fi operate astfel de drone de la Câmpia Turzii, acum că infrastructura a fost construită.

În luna mai, Forțele Aeriene americane au început să opereze drone MQ-9 în Polonia. Acestea nu sunt echipate cu armament și desfășoară doar operațiuni de colectare de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR). 

Un pilot de drone MQ-9 Reaper a afirmat că este puțin probabil ca aparatele de zbor să fie folosite în zone de război, cum ar fi estul Ucrainei, penru a se evita escaladarea conflictului. Același pilot a afirmat că dronele vor fi folosite mai degrabă la monitorizarea Mării Negre, zonă în care Rusia este tot mai activă.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri