Prima declarație a lui Trump, după acuzațiile foarte grave pe care i le-a adus fostul avocat în fața Congresului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Preşedintele american Donald Trump l-a acuzat joi pe fostul său avocat Michael Cohen că "a minţit mult" la audierea sa din Congres, unde acesta l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă că este un 'escroc', că a avut legături suspecte cu Rusia şi că a cumpărat tăcerea unor foste amante, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

donald trump getty
Foto: GettyImages

"El a minţit mult", a comentat Donald Trump la sfârşitul unui summit la Hanoi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, adăugând că a fost prea ocupat în timpul acestei reuniuni pentru a urmări în întregime mărturia fostului său a avocat.

Totuşi, Trump a spus că mărturia lui Cohen din Congresul american a fost 'ruşinoasă'.

Dar "nu a minţit în legătură cu un singur lucru - a spus că nu a existat nicio înţelegere secretă" cu Rusia, a adăugat preşedintele american.

Fostul avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri publice în Congresul american, că nu deţine probe privind o eventuală colaborare între echipa de campanie a candidatului republican şi Rusia în 2016, dar că suspectează existenţa unei complicităţi.

În cadrul aceleiaşi audieri, Cohen a prezentat un cec prin care Trump i-ar fi rambursat o parte din suma de 130.000 de dolari oferită actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relaţii avute cu miliardarul republican.

Avocatul a mai afirmat că Trump este "rasist", "escroc" şi "trişor".

A treia şi ultima audiere a lui Cohen în Congres din această săptămână va avea loc joi începând la ora locală 09.30 (14.30 GMT) şi se va prelungi pe parcursul zilei.

Ședință cu ușile închise. Michael Cohen va fi audiat azi în Congres despre ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale

Fostul avocat personal al preşedintelui american Donald Trump, Michael Cohen, va fi audiat azi, în spatele uşilor închise, de Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului, care investighează ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi orice eventuală complicitate a acesteia cu campania miliardarului, transmite Reuters.

A treia şi ultima audiere a lui Cohen în Congres din această săptămână va încheia o serie de mărturii explozive în care avocatul a adus noi acuzaţii împotriva fostului său patron.

Audierea va începând la ora locală 09.30 (14.30 GMT) şi se va prelungi pe parcursul zilei.

Miercuri, Michael Cohen a depus o mărturie dramatică în faţa Comisiei pentru Control a Camerei Reprezentanţilor, în care l-a acuzat pe Trump că a încălcat legea în timp ce se afla în funcţie, şi a declarat pentru prima dată că Trump a avut cunoştinţă despre e-mailurile piratate pe care urma să le publice WikiLeaks şi care au afectat campania candidatei democrate Hillary Clinton.

Este aşteptat ca, la fel cum a făcut şi marţi în Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei, Michael Cohen să prezinte scuze pentru că a minţit Congresul în 2017, când a declarat că demersurile vizând construirea unui Trump Tower la Moscova au încetat mai devreme de ianuarie 2016. În realitate, aceste discuţii s-au întins până în iunie 2016.

Cohen a fost condamnat între timp la 3 ani de închisoare pentru mărturie mincinoasă şi alte infracţiuni.

Preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, democratul Adam Schiff, a scris miercuri pe Twitter că intenţionează să pună întrebări despre proiectul Trump Tower, dezvăluirile despre WikiLeaks şi orice rol pe care l-ar fi avut Casa Albă în declaraţiile mincinoase anterioare ale lui Cohen.

'Astăzi, Cohen a oferit publicului american o relatare la prima mână despre conduita nepotrivită a lui Trump şi a celor din jurul lui. Mâine vom examina în profunzime multe din aceste subiecte', a notat Schiff.

La audierea de miercuri, Cohen a afirmat că Trump nu i-a spus niciodată în mod explicit să mintă Congresul în legătură cu negocierile privind proiectul imobiliar de la Moscova. El a declarat totuşi că a crezut că urmează îndrumări implicite de a reduce aceste eforturi.

Cohen a mai spus că nu are probe directe că Trump sau echipa acestuia au avut o relaţie de complicitate cu Moscova în timpul campaniei, dar că a avut suspiciuni că se întâmplase ceva nepotrivit.

Această posibilă complicitate face obiectul anchetei procurorului special Robert Mueller. Atât Donald Trump, cât şi Kremlinul au dezminţit în mod repetat aceste acuzaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri