Primele reacții în SUA, după atacul ordonat de Trump

Data publicării:
GOP Senators Hold News Conference On Guantanamo Detention Facility
Foto: Gulliver/Getty Images

În SUA apar primele reacții politice după ce președintele Donald Trump a anunțat că a ordonat vineri noapte un atac coordonat și cu ținte precise în Siria.

GOP Senators Hold News Conference On Guantanamo Detention Facility
Foto: Gulliver/Getty Images

Senatorul John McCain, președintele Comisiei pentru forțele armate, a transmis un comunicat în care apreciază decizia președintelui de a pedepsi Siria pentru atacul cu arma chimică, dar în același timp îi cere să pună la punct o „strategie cuprinzătoare” atât pentru Siria, cât și pentru Orientul Mijlociu. Senatorul, chiar dacă este din aceeași tabără politică cu președintele, nu a ezitat să-l critice în trecut pentru alte decizii. 

În alocuțiunea prin care președintele Trump a anunțat atacul asupra Siriei,  el le-a spus concetățenilor că SUA nu pot „curăța lumea de rău și nici nu pot acționa peste tot unde există tiranie”.  A adăugat că Orientul Mijlociu este un „loc cu mari probleme”. „Încercăm să-l facem mai bun, dar este un loc cu mari probleme. SUA vor fi un partener și un prieten. Însă soarta regiunii stă în mâinile propriului popor”, a insistat șeful Casei Albe, care își dorește, pe de altă parte, ca forțele americane să se retragă din regiune în maximum șase luni.

„Președintele trebuie să stabilească ce obiective avem, nu numai în legătură cu ISIS, dar și cu actualul conflict din Siria și în ceea ce privește influența malignă a Rusiei și Iranului în regiune. Loviturile aeriene separate de o strategie mai largă poate că sunt necesare, dar ele singure nu vor atinge obiectivele americane în Orientul Mijlociu”, spune John Mccain.

La rândul său, liderul minorității democrate din Senatul american, Chuck Schumer, care se afla la bordul unui avion comercial când președintele a anunțat atacul din Siria, a transmis, la rândul său, un comunicat în care a avertizat administrația republicană să evite implicarea și mai adâncă a SUA „într-un război și mai mare”.

Acțiunile bine calibrate și țintite, pentru a pedepsi și eventual descuraja regimul Assad de a repeta atacurile chimice, sunt măsuri bune, dar administrația trebuie să fie atentă în ceea ce privește implicarea noastră și mai mare, și mai adâncă în războiul din Siria.  Schummer a lăudat, pe de altă parte, „profesionalismul și priceperea” forțelor armate americane arătată în aprilie 2017, atunci când Trump a ordonat celălalt atac din Siria. Și liderul democrat i-a cerut lui Trump să vină cu o strategie și să se consulte cu Congresul înainte de a trece la aplicarea ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri