Principalele referiri la politica externă din primul discurs despre Starea Uniunii al lui Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
President Trump Addresses The Nation In His First State Of The Union Address To Joint Session Of Congress
FOTO: Guliver/Getty Images

Coreea de Nord și Iranul au fost principalele ținte externe ale primului discurs despre Starea Uniunii pe care Donald Trump l-a susținut marți seară (ora locală - n.r.) în Congres. Rusia, subiect sensibil pentru președintele american, nu a fost menționată decât o dată, la pachet cu China.

President Trump Addresses The Nation In His First State Of The Union Address To Joint Session Of Congress
FOTO: Guliver/Getty Images

Rusia și China sunt țări „rivale” Statelor Unite, care ameninţă „interesele, economia şi valorile” americane, a spus Donald Trump. El a subliniat că în faţa acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”.

Pentru a asigura „puterea” Washingtonului, preşedintele american a cerut Congresului să voteze fondurile necesare pentru armata americană, în special pentru „a moderniza şi a reconstrui arsenalul nuclear” cu scopul de „a-l face atât de tare şi de puternic, încât să descurajeze orice agresiune”.

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Deşi sperăm să nu-l folosim niciodată, trebuie să-l facem atât de puternic, încât va descuraja orice act de agresiune din partea oricărei alte naţiuni. Poate cândva, în viitor, va fi un moment magic când ţările lumii vor elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel punct”, a spus liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunțat că a ordonat marţi menținerea închisorii Guantanamo Bay, marcând o ruptură netă cu tentativele repetate şi în final fără succes ale predecesorului său Barack Obama de a închide controversatul penitenciar.

Într-o aluzie la manifestaţiile care au zguduit recent Republica Islamică, liderul de la Casa Albă a afirmat că ţara sa este „alături de poporul iranian în lupta sa curajoasă pentru libertate”.

„Atunci când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii lor corupte, nu am păstrat tăcerea", a subliniat Donald Trump, cerând în acelaşi timp Congresului „să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian”, acord pe care l-a criticat constant.

În discursul său, preşedintele american a avertizat în privința „bunăvoinţei şi concesiilor” care se fac în faţa ameninţării nucleare nord-coreene şi a promis că nu va repeta „erorile administraţiilor precedente”.

„Goana nesăbuită după arme nucleare a Coreei de Nord ar putea ca, în curând, să ameninţe patria noastră. Ducem o campanie de presiune maximă ca acest lucru să nu se întâmple. Experienţa ne-a învăţat că, dacă facem concesii, deschidem uşa agresiunii şi provocărilor. Nu voi repeta greşelile administraţiilor precedente, care ne-au dus în acest punct periculos. Trebuie doar să ne uităm la caracterul depravat al regimului nord-coreean ca să înţelegem natura ameninţării nucleare asupra Americii şi aliaţilor noştri”, a mai spus preşedintele Donald Trump în discursul susţinut marţi seară în Congresul de la Washington.

De altfel, Trump i-a adus un omagiu unui transfug al regimului nord-coreean, Ji Seong-ho, care, aflat în cârje, a fost adus în Congres și ovaționat. L-a menționat și pe Otto Warmbier, studentul american care a murit după ce a fost torturat în Coreea de Nord. Părinții acestuia, în lacrimi, erau prezenți în auditoriu și au fost aplaudați. Invitarea unor oameni simpli în Congres (veteran de război, părinți care și-au pierdut copiii, polițist etc), de care președintele a avut nevoie la un moment dat ca exemple concrete ale ideilor transmise, a fost una dintre strategiile folosite de Donald Trump în primul său discurs despre Starea Uniunii.

În ceea ce privește Siria și Irak, președintele a subliniat că aproape tot teritoriul controlat cândva de gruparea Stat Islamic a fost recucerit. „Vom continua să luptăm până când Statul Islamic va fi înfrânt”, a proclamat Trump.

Dacă precedenții doi președinți americani (Barack Obama și George W. Bush - n.r.) s-au folosit de discursul anual privind Starea Uniunii pentru a vorbi despre victoria forțelor americane din Afganistan, Trump aproape a ignorat subiectul, menționând doar că este cel mai lung război pe care l-a purtat America. Părând să fie conștient de deteriorarea situației de securitate din teren, președintele a spus că armata americană nu mai este „subminată” de termene-limită artificiale. 

Trump a făcut referire și la mutarea ambasadei americane la Ierusalim și a fost singurul moment, scrie BBC, în care președintele nu a respectat discursul scris și a făcut el însuși o adăugire. A făcut-o spunând că cei care au votat împotriva SUA la ONU (rezoluția referitoare la mutarea ambasadei - n.r.) au fost „dușmanii Americii”. În script se spunea doar că „banii vor merge către prietenii Americii” și nu menționa pe nimeni ca „dușman”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri