Prințul saudit Mohammed bin Salman are imunitate în procesul din SUA pentru uciderea jurnalistului Khashoggi, spun avocații

Data publicării:
Mohammed bin Salman zâmbește
Prințul saudit Mohammed bin Salman are imunitate în procesul de ucidere a lui Khashoggi din SUA. Foto: Profimedia

Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care se confruntă cu un proces în Statele Unite pentru uciderea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, au declarat că numirea prințului ca prim-ministru săptămâna trecută i-a asigurat imunitate în urmărirea penală, relatează Reuters.

Khashoggi a fost ucis de agenți saudiți în consulatul acestei țări din Istanbul, într-o operațiune despre care Washingtonul crede că a fost comandată de prințul Mohammed, conducătorul de facto al regatului de câțiva ani.

Prințul a negat că a ordonat uciderea lui Khashoggi, dar mai târziu a recunoscut că a avut loc „sub supravegherea mea”.

Săptămâna trecută, regele Salman, tatăl lui Mohammed, l-a numit prim-ministru printr-un decret regal, despre care un oficial saudit a spus că este în conformitate cu responsabilitățile pe care prințul moștenitor le exercita deja.

„Ordinul Regal nu lasă nicio îndoială că Prințul Moștenitor are dreptul la imunitate bazată pe statut”, au spus avocații prințului într-o petiție prin care solicită curții respingerea cazului, citând alte cazuri în care Statele Unite au recunoscut imunitatea unui șef de stat străin.

În vizita efectuată în Arabia Saudită, Joe Biden i-a spus prințului Mohammed că îl consideră responsabil pentru uciderea lui Khashoggi. El a adăugat că prințul Mohammed a negat atunci implicarea, și a afirmat că cei implicați au fost trași la răspundere.

Khashoggi, care a criticat politicile prințului moștenitor în publicația Washington Post, a fost ucis și dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul. A mers acolo pentru a obține actele de care avea nevoie pentru a se căsători cu Hatice Cengiz, un cetățean turc.

Procesul a fost intentat de Cengiz împreună cu un grup pentru drepturile omului fondat de Khashoggi, și a cerut daune încă nespecificate de la prințul moștenitor. De asemenea, a numit peste 20 de alți saudiți drept co-inculpați.

Cengiz îi acuză pe prinț și pe co-inculpații săi că au desfășurat un complot pentru „a-l elimina definitiv pe Khashoggi” după ce au descoperit că plănuia să folosească „o platformă pentru a susține reforma democratică și a promova drepturile omului”.

Instanța a cerut Departamentului de Justiție din SUA să spună dacă Prințul Mohammed are imunitate, stabilind data de 3 octombrie ca termen-limită pentru răspuns.

După numirea prințului în funcția de prim-ministru săptămâna trecută, departamentul a declarat că este necesară o prelungire de 45 de zile pentru a-și pregăti răspunsul în fața instanței „în lumina acestor circumstanțe schimbate”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri