Probleme penale pentru doi apropiaţi ai lui Donald Trump. Reacția președintelui SUA

Data publicării:
donald trump getty
Foto: Guliver/GettyImages

Paul Manafort, fostul director al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, a fost găsit vinovat pentru 8 dintre cele 18 capete de acuzare formulate împotriva sa. Este vorba de fraudă bancară, fraudă cu taxe şi nedivulgarea unui cont bancar străin, fapte pentru care riscă o pedeapsă de 80 de ani de închisoare. În acelaşi timp, un alt apropiat al liderului SUA, fostul avocat al acestuia, Michael Cohen, a pledat vinovat de încălcarea legii finanţării campaniilor electorale. El a recunoscut că a făcut plăţi menite să influenţeze scrutinul din 2016.

Cele 8 cazuri în care a fost găsit vinovat Paul Manafort sunt din perioada 2010-2015, când a lucrat pentru guvernul Ucrainei. A încasat 65 de milioane de dolari, pe care i-a ascuns în conturi din străinătate, ca să evite să plătească taxe în Statele Unite. Apoi a minţit că are mai mulţi bani decât avea de fapt, ca să obţină împrumuturi de la bănci. În alte 10 cazuri, tot legate de fraude bancare, juriul nu a ajuns la niciun verdict, aşa că judecătorul a cerut reluarea procesului.

Kevin Downing, avocatul lui Paul Manafort: Domnul Manafort este dezamăgit că nu a fost complet achitat.

Aceste dosare au apărut ca urmare a anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller, în cazul implicării Rusiei în campania electorală din Statele Unite.

Donald Trump: S-a întâmplat un lucru foarte trist. Dar care nu are nicio legătură cu vreo conspiraţie cu Rusia. Acest verdict nu are legătură cu obiectivul iniţial al anchetei, adică să caute dovezi ale implicării Rusiei în campanie. Nu au găsit nimic.

Într-un alt proces, fostul avocat al lui Donald Trump a recunoscut că a efectuat plăţi ilegale în timpul campaniei electorale, la cererea unui candidat, pentru a ţine departe de public informaţii care ar fi periclitat şansele acestuia de a fi ales. Deşi nu a dat nume, este uşor de înţeles că este vorba de Donald Trump. Iar informaţiile se referă la Stormy Daniels şi Karen McDougal. Cele două femei au afirmat public că au fost amantele actualului preşedintelui american şi că au primit bani de la reprezentanţi ai acestuia ca să nu-şi spună poveştile în timpul campaniei electorale din 2016.

Robert Khuzami, procuror: Domnul Cohen a decis că este deasupra legii. Şi pentru asta va plăti un preţ foarte, foarte serios.

Analiştii din Statele Unite cred că deciziile în cazurile lui Paul Manafort şi Michael Cohen reprezintă un punct de cotitură în mandatul prezidenţial al lui Donald Trump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri