Procesul lui Donald Trump: Verdictul Senatului, așteptat miercuri

Data publicării:
congresul sua steag sua
Foto: Guliver/GettyImages

Procesul care vizează destituirea lui Donald Trump ar urma să se încheie miercuri cu votul din Senat asupra acuzaţiior aduse preşedintelui american: abuz de putere și obstrucționare a Congresului.

După ce a respins audierea unor noi martori, așa cum cereau democrații, camera superioară a Congresului SUA va relua procesul luni, cu două zile de pledoarii şi deliberări. Votul final privind acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului va avea loc miercuri, scrie CNN.

Cu o zi înainte, marți seara, Donald Trump va veni în Congres pentru a rosti discursul anual despre Starea Uniunii.

Aproape sigur, preşedintele Donald Trump va fi achitat de majoritatea republicană din Senat, consideră analiștii. Pentru a-l demite pe președinte, ar fi necesare două treimi din voturi în Senat. Or, niciunul dintre cei 53 de republicani din camera superioară a Congresului nu a anunţat că va vota pentru.

Senatul american are 100 de membri, cărora li se adaugă președintele Senatului, funcție deținută de vicepreședintele în exercițiu al Statelor Unite (Mike Pence)

Senatul a respins audierea de noi martori

Senatul Statelor Unite a votat vineri împotriva audierii unor martori şi strângerii de noi dovezi în procesul privind demiterea preşedintelui Donald Trump, deschizând astfel calea pentru achitarea rapidă a acestuia în următoarele zile, a relatat Reuters, preluată de Agerpres.

Cu 51 de voturi la 49, Senatul aflat sub controlul republicanilor a pus capăt tentativei democraţilor de a audia martori precum fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, John Bolton. Se presupune că acesta ar avea informații la prima mână despre eforturile liderului de la Casa Albă de a face presiuni asupra Ucrainei pentru a ancheta asupra unui rival politic, fostul vicepreşedinte Joe Biden. Aceste acţiuni au determinat Camera Reprezentanţilor, sub conducerea democraţilor să îl pună oficial sub acuzare pe Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, în decembrie.

Donald Trump doreşte să fie reales la alegerile prezidenţialele de la 3 noiembrie, iar Joe Biden este adversarul politic cel mai bine situat pentru a-l înfrunta.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri