Proteste violente în Minneapolis, după uciderea brutală a unui bărbat de culoare de către polițiștii americani

Data actualizării: Data publicării:
proteste în Minneapolis, SUA, provocate de uciderea lui George Floyd de poliția americană
Foto: Profimedia Images

Noi proteste violente au avut loc miercuri seara, pentru a doua zi consecutiv , în Minneapolis, SUA, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un polițist care a îngenuncheat pe gâtul lui. Manifestanții au incendiat un magazin și au vandalizat un supermarket, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților, informează Agerpres.

Magazinul incendiat de către protestatari și supermarketul vandalizat sunt situate în apropierea secţiei de poliţie unde lucrau, înainte de a fi concediaţi, ofiţerii acuzaţi de uciderea afro-americanului pe nume George Floyd.

Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au format un scut pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în comisariat. Unii manifestanţi au aruncat în ofiţeri cu pietre, sticle şi alte obiecte.

Cu o seară în urmă, geamurile unei alte secţii de poliţie au fost sparte de manifestanţi, iar poliţiștii au răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Familia lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, decedat în urma arestării brutale a cărei înregistrare video a devenit virală, a cerut miercuri ca poliţiştii implicaţi să fie inculpaţi pentru omucidere.

Cei patru agenți de poliție au fost concediaţi, dar sunt anchetaţi în libertate.

Cazul l-a făcut să reacţioneze şi pe preşedintele Donald Trump, care a asigurat pe Twitter că a cerut poliţiei federale FBI şi Departamentului Justiţiei să facă lumină în privinţa acestei morţi „triste şi tragice”. Președintele SUA a promis familiei şi prietenilor bărbatului că „se va face dreptate”.

Noi înregistrări video arată că George Floyd nu a opus rezistență la arestare, așa cum afirmaseră, ințial, polițiștii

Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe George Floyd timp de mai multe minute.

În înregistrare, Floyd este auzit cum geme și spune de mai multe ori: „nu pot să respir”.

Agentul îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce cel ţintuit la pământ încetează să se mai mişte.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Martorii i-au cerut ofițerului să-și ia genunchiul de pe gâtul bărbatului, observând că acesta nu se mișcă. „Îi curge sânge din nas” și „Ridică-te de pe gâtul lui”, se aude în înregistrare.

George Floyd apare apoi nemișcat în timp ce este pus pe o targă și urcat într-o ambulanță.

Alte înregistrări nou apărute par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării.

Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului în faţa căruia Floyd a fost arestat îl arată pe acesta cu mâinile încătuşate la spate şi mergând spre maşina patrulei de poliţiei, condus de un poliţist, dar fără a opune rezistenţă.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri