Sute de soldați din trupele Marinei americane au ajuns în Los Angeles în cursul nopții, iar alții sunt așteptați să ajungă pe parcursul zilei, la ordinul președintelui Donald Trump, care a mobilizat și 4.000 de soldați din Garda Națională pentru a reprima protestele dio metropola californiană, în ciuda obiecțiilor guvernatorului statului California, Gavin Newsom, și ale altor lideri locali, transmite Reuters.
Orașul a fost scena unor zile de revoltă publică de când administrația Trump a lansat o serie de raiduri împotriva imigranților vinerea trecută, deși oficialii locali au declarat că demonstrațiile de luni au fost în mare parte pașnice.
Aproximativ jumătate din cei 700 de pușcași marini pe care Trump i-a trimis la Los Angeles au sosit luni seara, iar restul trupelor vor intra în oraș pe parcursul zilei de marți (diferența de fus orar dintre România și California este de 10 ore, n.r.), a declarat un oficial american pentru Reuters. Armata americană nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.
Primarul din Los Angeles, Karen Bass, a declarat că peste 100 de persoane au fost arestate luni, dar că majoritatea protestatarilor nu au recurs la violență.
Pușcașii vor proteja proprietățile și personalul federal alături de trupele Gărzii Naționale, a declarat Comandamentul Nord al SUA într-un comunicat în care a anunțat această măsură. Luni, în zona metropolitană Los Angeles se aflau aproximativ 1.700 de soldați ai Gărzii Naționale, iar alții erau pe drum.
Trump și-a justificat decizia de a trimite trupe militare active în Los Angeles, descriind protestele ca o ocupație violentă, o caracterizare pe care Newsom și Bass au calificat-o ca fiind extrem de exagerată.
Newsom l-a acuzat pe Trump că a trimis trupe pentru a agrava în mod deliberat situația și a afirmat că acțiunile președintelui au îngreunat intervenția forțelor de ordine locale în fața demonstrațiilor.
Într-o postare pe rețelele sociale marți dimineață, Trump a afirmat că Los Angeles ar fi „arzând din temelii în acest moment” dacă nu ar fi trimis trupe în oraș.
Citește și:
Cum profită Donald Trump de protestele din Los Angeles pentru o demonstrație de forță militară pe teritoriul SUA (CNN)
De când au izbucnit protestele vineri, acestea au fost în mare parte pașnice, deși au existat ciocniri izolate, unii demonstranți aruncând cu pietre și alte obiecte în polițiști, blocând o autostradă interstatală și incendiind mai multe mașini. Mai multe magazine au fost jefuite, printre care un magazin Apple și o farmacie CVS. Poliția a răspuns cu proiectile, cum ar fi bile cu piper, grenade flash-bang și gaze lacrimogene.
Poliția a declarat că a arestat 21 de persoane duminică, sub acuzații care includ tentativă de omor cu un cocktail Molotov și agresiune asupra unui ofițer, iar oficialii au declarat că se așteaptă la mai multe arestări după analizarea înregistrărilor video.
Într-o declarație făcută luni, șeful poliției din Los Angeles, Jim McDonnell, a spus că departamentul nu a fost informat că vreun soldat din trupele marine se îndreaptă spre oraș și că sosirea lor „reprezintă o provocare logistică și operațională semnificativă”.
Trimiterea pușcașilor marini de către Trump a escaladat confruntarea cu Newsom, care a intentat luni un proces în care susține că activarea trupelor Gărzii Naționale fără consimțământul guvernatorului este ilegală. Garda Națională a fost trimisă să intervină pentru prima dată în ultimele decenii, iar decizia președintelui Trump a venit fără să existe o solicitare a guvernatorului.
Utilizarea armatei active pentru a răspunde la tulburări civile este extrem de rară.
„Nu este vorba despre siguranța publică”, a scris Newsom luni pe X. „Este vorba despre satisfacerea ego-ului unui președinte periculos.”
Liderul democraților din Comisia pentru servicii armate a Senatului, senatorul Jack Reed, s-a declarat „profund îngrijorat” de mobilizarea trupelor active ale Marinei de către Trump.
„De la fondarea națiunii noastre, poporul american a fost foarte clar: nu vrem ca armata să aplice legea pe teritoriul SUA”, a afirmat acesta.
Pușcașii marini americani sunt antrenați pentru conflicte din întreaga lume – de la Orientul Mijlociu până în Africa – și sunt folosiți și pentru intervenții rapide în caz de urgență, cum ar fi amenințări la adresa ambasadelor SUA. Pe lângă antrenamentul de luptă, care include instruirea în folosirea armelor, unele unități învață și tehnici de control al revoltelor și al mulțimilor.
Demonstrații și arestări
Raidurile fac parte din campania radicală a lui Trump împotriva imigrației, despre care democrații și apărătorii imigranților au afirmat că destramă în mod arbitrar familii.
Secretarul american pentru Securitate Internă, Kristi Noem, s-a angajat luni să desfășoare mai multe operațiuni pentru a-i aresta pe cei suspectați de încălcarea legilor imigrației. Oficialii administrației Trump au calificat protestele drept ilegale și au acuzat democrații de la nivel local și statal că protejează imigranții fără documente în orașele-sanctuar.
Sute de manifestanți s-au adunat luni în fața unui centru federal de detenție din centrul orașului Los Angeles, unde sunt reținuți imigranți, scandând „eliberați-i pe toți” și fluturând steaguri mexicane și din America Centrală.
Forțele Gărzii Naționale au format un cordon uman pentru a împiedica accesul oamenilor în clădire, iar luni seara, poliția a început să disperseze mulțimea folosind gaze lacrimogene și a arestat câțiva protestatari.
La apus, polițiștii au avut confruntări cu protestatarii care se împrăștiaseră în cartierul Little Tokyo al orașului. În timp ce oamenii priveau de la balcoanele apartamentelor de la nivelul străzii și turiștii se înghesuiau în hoteluri, un contingent numeros de polițiști din Los Angeles și șerifi au tras mai multe grenade flash bang care au răsunat pe străzile laterale, împreună cu gaze lacrimogene.
Protestele s-au extins luni seara în vecinul Orange County, după raidurile imigrante din zonă, demonstranții adunându-se la clădirea federală din Santa Ana, potrivit oficialilor locali și știrilor din presă.
Protestele au izbucnit luni și în cel puțin alte nouă orașe din SUA, printre care New York, Philadelphia și San Francisco, potrivit știrilor locale. În Austin, Texas, poliția a tras cu muniție neletală și a reținut mai multe persoane în timpul confruntărilor cu o mulțime de câteva sute de protestatari.
Citește și:
VIDEO Momentul în care poliția din Los Angeles împușcă o jurnalistă australiană, în timpul unei transmisiuni în direct de la proteste
Editor : B.E.