Reacția familiei lui George Floyd după verdictul în procesul lui Derek Chauvin: „Astăzi putem respira din nou”

Data publicării:
Philonise Floyd, unul din frații lui George Floyd, reacționează după aflarea verdictului
Philonise Floyd, unul din frații lui George Floyd, reacționează după aflarea verdictului. Foto:: GettyImages

Familia lui George Floyd spune că verdictul dat marți seara în procesul fostului polițist Derek Chauvin, găsit vinovat pentru uciderea bărbatului afroamerican în mai 2020, este o victorie, dar că lupta pentru dreptate nu s-a încheiat, relatează CNN.

„Astăzi putem respira din nou”, a spus Philonise Floyd, unul din frații lui George Floyd. Este o remarcă legată de ultimele cuvinte ale lui George Floyd, care striga „Nu pot să respir” în momentul în care Chauvin, pe atunci ofițer de poliție în Minneapolis, stătea cu genunchiul pe gâtul lui.

„Nu pot să respir” a devenit și principalul slogan al protestelor de amploare care au cuprins Statele Unite după acest incident.

După mai bine de 10 ore de deliberări, jurații l-au găsit pe Derek Chauvin vinovat de uciderea lui Floyd. Verdictul a fost sărbătorit în Minneapolis și în toată țara. Dar familia lui Floyd spune că acest verdict nu e suficient, în condițiile în care mai mulți afroamericani au fost victime ale brutalității poliției în SUA.

„Trebuie să înțelegem că trebuie să continuăm protestul. Va trebui să facem acest lucru toată viața. Trebuie să protestăm în continuare, pentru că se pare că acesta este un ciclu fără sfârșit”, a spus Philonise Floyd.

„Nu mai lupt doar pentru George. Lupt pentru toată lumea”, a adăugat el.

Mai mulți membri ai familiei lui Floyd, inclusiv frații, verii și fiica lui, Gianna, au stat la un hotel aflat la câteva străzi distanță de tribunalul comitatului Hennepin, unde s-a desfășurat procesl. Împreună, s-au rugat și au scandat numele lui Floyd. Ei au mulțumit numeroșilor activiști care au militat împotriva rasismului și au calificat verdictul drept „o victorie pentru mulți”.

Terrence Floyd, un alt frate al lui Floyd, a descris verdictul drept „monumental” și a spus că este recunoscător și mândru de fratele său.

„Îl voi saluta în fiecare zi din viața mea. Mi-a arătat cum să fiu puternic. Mi-a arătat cum să fiu respectuos. Mi-a arătat cum să spun ceea ce gândesc. Îmi va fi dor de el”, a spus Terrence Floyd.

Avocatul pentru drepturile civile Ben Crump, care reprezintă familiile lui Floyd și Daunte Wright, a spus: „Să fie acesta precedentul în care depășim rasismul și opresiunea sistematică”.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri