Sari la conținut

Redeschiderea închisorilor CIA. Casa Albă neagă că proiectul aparţine preşedintelui Donald Trump

Casa Albă a negat miercuri seara că proiectul de ordin executiv, prin care se cere rezivuirea metodelor de interogare a suspecţilor de terorism şi menționează posibilitatea redeschiderii închisorilor secrete din ţări terţe operate de către CIA, aparţine administraţiei Donald Trump, transmite Reuters.

Path To Closure Of US Detention Center At Guantanamo Bay Still Uncertain

Foto: Gulliver/Getty Images

O copie a proiectului de ordin executiv ajunsese în mâinile jurnaliștilor cu câteva ore mai înainte de acest anunț.

„Nu vorbim de un document elaborat de Casa Albă. Nu am nicio idee de unde a venit acesta, dar pot să spun că nu este un document al Casei Albe”, a declarat purtătorul de cuvânt Sean Spicer.

Anterior, AP obţinuse o copie a proiectului de ordin executiv de la un oficial american.

Respectivul document le cere înalţilor oficiali din serviciile de securitate să îi „recomande preşedintelui dacă să reiniţieze programul de interogare a teroriştilor străini de mare importanţă, care să fie desfăşurat în afara Statelor Unite, şi dacă un astfel de program ar trebui să includă bazele de detenţie operate de CIA”.

Pe de altă parte, documentul atrage atenţia că legile americane trebuie respectate în permanenţă şi respinge explicit tortura.

Senatorul John McCain a reacţionat imediat faţă de proiectul de ordin executiv care a ajuns în presă şi a avertizat că va respinge orice eforturi ale miliardarului republican de a reintroduce aşa-numitele „tehnici dure de interogare”.

McCain este un senator republican respectat şi este în sine un supravieţuitor al tehnicilor de tortură, după ce a fost ţinut ostatic cinci ani şi jumătate de forţele nord-vietnameze în timpul Războiului din Vietnam.

Preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului a subliniat, într-un comunicat, că preşedintele poate semna orice ordine executive vrea, dar „legea este lege”.

„Nu readucem tortura în Statele Unite ale Americii”, a insistat senatorul McCain.

(Sursa: News.ro)

Pe aceeași temă