Saudiții au virat 100 de milioane de dolari în conturile SUA, în plin scandal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Mike Pompeo a exprimat preocupare privind planurile Chinei de extindere a influenţei economice asupra Italiei. Foto: GettyImages

Arabia Saudită promisese SUA, încă din vară, 100 de milioane de dolari pentru eforturile Washingtonului de stabilizare a unor regiuni din Siria eliberate de sub controlul organizației teroriste Stat Islamic. Banii au intrat în conturile americane marți, chiar în ziua în care secretarul de Stat, Mike Pompeo, a sosit la Riad pentru discuții cu oficialii saudiți privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

jamal-khashoggi
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Sincronizarea nu este o simplă coincidență”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial american implicat în politicile SUA privind Siria, citat de New York Times.

Trimisul special Brett McGurk, care reprezintă SUA în coaliția anti-ISIS, a negat că virarea banilor ar avea legătură cu vizita lui Pompeo, însă oficialul citat de cotidianul american a explicat că, deși cele 100 de milioane de dolari fuseseră promise în august, intrarea lor în conturile americane a fost o mișcare surprinzătoare.

Banii vor fi folosiți de USAID și Departamenrtul de Stat pentru programe de infrastructură, sănătate și educație. Fondurile de la saudiți se adaugă celor 50 de milioane primite de Statele Unite de la Emiratele Arabe Unite.

Ce spune Mike Pompeo

Arabia Saudită s-a angajat să efectueze o investigaţie completă asupra dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că nimeni nu va fi exceptat de la anchetă, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, înainte de a pleca spre Turcia, relatează Agerpres.

Pompeo a spus că se va întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan în capitala turcă Ankara, la două săptămâni după ce Khashoggi a dispărut în timp ce se afla în consulatul saudit din Istanbul, unde venise pentru că avea nevoie de documente pentru viitoarea sa căsătorie.

Anterior, preşedintele Donald Trump a afirmat că nu va acuza Riadul până când vinovăţia acestuia nu va fi dovedită, dar congresmenii americani au arătat cu degetul spre conducerea saudită, supusă unei presiuni tot mai mari din partea Occidentului pentru a furniza răspunsuri.

În Arabia Saudită, Mike Pompeo s-a întâlnit cu regele Salman, prinţul moştenitor şi ministrul de externe.

„În fiecare dintre aceste întâlniri am subliniat importanţa faptului ca ei să efectueze o investigaţie completă asupra dispariţiei lui Jamal Khashoggi. S-au angajat să facă acest lucru”, le-a declarat el ziariştilor aflaţi la bordul avionului său care se îndrepta spre Ankara.

„Au spus că va fi o investigaţie meticuloasă, completă şi transparentă. Mi-au spus că înţeleg că a realiza această investigaţie într-un mod rapid, pentru a putea începe să răspundă la întrebări”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri