Secretarul Apărării îl contrazice pe Donald Trump: Nu sprijin folosirea militarilor pentru înăbușirea protestelor din SUA

Data publicării:
mark esper
Mark Esper, secretarul american al Apărării Foto: Guliver/Getty Images

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat miercuri că nu sprijină folosirea militarilor pentru înăbușirea protestelor din SUA. Esper spune că forțele armate trebuie folosite doar ca ultimă soluție, contrazicându-l direct pe președintele Donald Trump.

„Opțiunea de a folosi trupe militare pentru restabilirea ordinii publice trebuie folosită doar ca ultimă soluție și doar în cea mai urgentă și groaznică situație. Nu ne aflăm într-o astfel de situație acum. Nu sprijin invocarea legii antiinsurecție (Insurrection Act - n.r.)”, a declarat Mark Esper miercuri la Pentagon, potrivit CNN

Donald Trump a anunțat cu câteva zile în urmă că dacă guvernatorii și primarii refuză să „ia măsurile necesare pentru a apăra viața și proprietatea rezidenților”, atunci el va invoca legea anti-insurecție (Insurrection Act), o lege din 1807 care permite președintelui să desfășoare armata pentru a suprima dezordinea publică.

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că va trimite „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce au loc în țară, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”.

Este o decizie controversată din punct de vedere juridic, dar șeful Casei Albe a invocat o lege din 1807 care i-ar da dreptul să mobilizeze armata pe teritoriul Statelor Unite. Este de așteptat, însă, ca guvernatorii, cel puțin cei democrați, să nu accepte desfășurarea de trupe federale pe teritoriul statelor pe care le conduc.

Editor: B.P.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri