Secretarul de stat american Antony Blinken i-a sunat pe Serghei Lavrov și pe omologul din China pentru a discuta despre Afganistan

Data publicării:
antony blinken cu un dosar sub brat
Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit la telefon despre Afganistan cu omologii săi din Rusia și China Foto: Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni despre situaţia din Afganistan cu omologii săi din China şi Rusia, ţări care şi-au manifestat deja intenţia de a avea contacte cu talibanii, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Antony Blinken i-a sunat separat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, şi pe cel chinez, Wang Yi, pentru a discuta despre situaţia de securitate şi eforturile de evacuare din Kabul, a informat Departamentul de Stat, care nu oferă însă prea multe detalii despre conţinutul discuţiilor.

MAE rus anunță că Antony Blinken şi Serghei Lavrov au discutat despre „contactele Ambasadei Rusiei (de la Kabul) cu reprezentanţii tuturor forţelor politice majore din Afganistan, cu scopul de a contribui la asigurarea stabilităţii şi a ordinii publice”.  Cei doi șefi ai diplomației „s-au pus de acord să continue consultările, cu participarea reprezentanţilor Chinei, Pakistanului, a altor ţări interesate şi a ONU, pentru a contribui la crearea condiţiilor prealabile iniţierii unui dialog interafgan cuprinzător, în noile condiții ”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

MAE rus informează, pe de altă parte, că Serghei Lavrov a vorbit separat, luni, și cu ministrul de externe din China, Wang Yi, iar în comunicatul despre această convorbire se menționează că cei doi au avut „un schimb de vederi” și în legătură cu evoluțiile din Afganistan și impactul lor asupra situației din regiune. Cei doi miniștri au decis să-și coordoneze politicile, inclusiv la nivelul ONU.

Rusia şi China şi-au intensificat contactele cu talibanii după decizia SUA de a părăsi Afganistanul.

Rusia, a cărei invazie în Afganistan, în 1979, s-a încheiat cu un eşec după zece ani de ciocniri cu luptătorii islamişti - susţinuţi atunci de Washington -, şi-a menţinut Ambasada de la Kabul deschisă şi intenţionează să comunice cu talibanii.

Emisarul american Zalmay Khalilzad s-a consultat în mod frecvent cu Rusia şi China în timpul negocierilor dintre fostul guvern afgan şi talibani, negocieri care au urmărit stabilirea unei împărţiri paşnice a puterii în Afganistan, dar care nu s-au concretizat. 

Vor avea talibanii recunoaștere internațională?

La rândul său, regimul de la Beijing a declarat luni că doreşte „relaţii de prietenie şi cooperare” cu Afganistanul condus de talibani, ceea ce sugerează că i-ar putea recunoaște ca reprezentanți ai noii puteri de la Kabul.

În ceea ce o privește, Moscova nu se arată nerăbdătoare să facă acest pas, precizând că „așteaptă” să vadă evoluțiile situației în teren. Potrivit Rusiei, situaţia din Afganistan era în proces de stabilizare, luni, talibanii asigurând „ordinea publică”.

Pe de altă parte, potrivit CNN, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat luni că „nu a avut loc un transfer oficial de putere” de la guvernul afgan către talibani, în urma capitulării fostului președinte Ashraf Ghani, și a precizat că SUA colaborează cu comunitatea internațională pentru a stabili pe cine recunoaște ca lider al Afganistanului.

Ned Price nu a exclus posibilitatea ca SUA să recunoască un guvern taliban, dar a spus că aceasta va depinde de acțiunile insurgenților.

„În cele din urmă, când vine vorba de poziția noastră față de orice viitor guvern din Afganistan, aceasta va depinde de acțiunile acelui guvern, va depinde de acțiunile talibanilor. Urmărim îndeaproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. „Adevărul este că un viitor guvern afgan care susține drepturile de bază ale poporului său, care nu adăpostește teroriști și care protejează drepturile de bază, inclusiv drepturile fundamentale a jumătate din populația sa, adică femeile și fetele, acela ar fi un guvern cu care am putea lucra”, a spus oficialul Departamentului de Stat.

„În caz contrar, nu vom sprijini un guvern care nu face acest lucru, un guvern care nu ține cont de garanțiile consacrate în documente de bază precum Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acela nu este un guvern cu care Statele Unite ar putea colabora. Acest lucru în sine este important”, a adăugat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a afirmat luni, într-un interviu acordat CNN, că talibanii vor permite educația femeilor și a fetelor, însă gruparea militantă are o tradiție de reprimare dură a drepturilor femeilor și ale minorităților.

Oficialii Departamentului de Stat declaraseră anterior că SUA nu vor recunoaște un guvern care a ajuns la putere prin forță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Elena Lasconi, superbă acum 30 de ani! Imagini rare din tinerețea faimoasei blondine. Cum arăta...
Digi FM
Culisele scandalului din Nicușor Dan și PSD. Motivul pentru care Marcel Ciolacu a intervenit în forță
Pro FM
Hailie, fiica lui Eminem, a dezvăluit sexul bebelușului pe care îl așteaptă. Soțul ei este extrem de...
Film Now
Cum arată „Xena” în 2024, la 56 de ani. Lucy Lawless, de nerecunosct la două decenii de la încheierea...
Adevarul
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real să nu se vaccineze...
Newsweek
1.500.000 pensionari pierd un ajutor la pensie de 1.250 lei. De când se aplica măsură? Anunț oficial
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, prima apariție publică după nunta cu Valeriu Gheorghiță. Actrița și-a cucerit fanii: „Ești...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Kate Winslet dezvăluie cine este actrița ei preferată cu care a lucrat: O persoană incredibil de importantă...
UTV
Salman Khan si Iulia Vantur au fost amenintati cu moartea de unul dintre cei mai periculosi interlopi din...