Şefii serviciilor de informaţii din SUA, audiaţi în Congres

Data publicării:
U.S. Capitol In Washington
Foto: Gulliver/Getty Images

Înalţi oficiali americani sunt audiaţi joi în Congres în legătură cu presupusele atacuri informatice ruse din cursul campaniei electorale de anul trecut, în legătură cu care preşedintele-ales Donald Trump şi-a exprimat îndoiala, relatează News.ro.

U.S. Capitol In Washington
Foto: Gulliver/Getty Images

Audierile au loc cu o zi înainte ca Trump să fie informat de şefii agenţiilor de informaţii în legătură atacurile informatice care au vizat Partidul Democrat.

Trump se îndreaptă spre un conflict deschis în acest dosar cu democraţii şi o parte dintre republicanii din Congres, dintre care mulţi privesc cu reticenţă Rusia şi nu sunt de acord cu atitudinea lui Trump faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi cu eforturile sale de a ameliora relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.

Directorul comunităţii de informaţii, James Clapper, directorul Agenţiei pentru Securitate Naţională, Mike Rogers, şi subsecretarul Apărării pentru servicii de informaţii, Marcel Lettre, urmează să fie audiaţi în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului, condusă de republicanul John McCain, un critic vehement al lui Putin.

Declaraţiile lor privind ameninţările informatice cu care se confruntă Statele Unite vin la o săptămână după ce preşedintele Barack Obama a ordonat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj şi a impus sancţiuni vizând două agenţii ruse de informaţii pentru presupusa lor implicare în atacurile informatice din campania electorală.

Unii congresmeni, inclusiv McCain, a declarat că este nevoie de un răspuns mai ferm pentru a ţine sub control agresiunea rusă în spaţiul online şi nu numai. El se numără printre puţinii republicani care s-au alăturat eforturilor democrate de a forma o comisie specială pentru a ancheta atacurile informatice. Iniţiativa se confruntă, însă, cu opoziţia liderilor republicani din Congres.

Toate agenţiile de informaţii din SUA au acuzat Rusia că se află în spatele atacurilor, concluzie susţinută şi de mai multe companii private de securitate informatică. Moscova a negat acuzaţiile.

Oficiali din serviciile americane de informaţii au subliniat că atacurile au avut ca obiectiv să îl ajute pe Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton în alegerile din 8 noiembrie.

Mai mulţi republicani au recunoscut atacurile informatice ruse în cursul alegerilor, dar nu le-au corelat cu eforturile de a-l ajuta pe Trump să câştige.

Documente furate de pe calculatoarele Partidului Democrat şi ale managerului de campanie al lui Clinton, John Podesta, au fost publicate în presă înainte de alegeri, punând-o într-o situaţie dificilă pe Clinton.

“(Fondatorul WikiLeaks – n.r.) Julian Assange a declarat că ‘un copil de 14 ani ar fi putut să spargă (e-mailul – n.r.) lui Podesta’ – de ce a fost Comitetul Naţional Democrat atât de neatent? A spus şi că nu ruşii i-au dat informaţiile”, a scris Trump miercuri, într-un mesaj publicat pe Twitter.

El şi consilierii săi cred că democraţii încearcă să facă victoria sa în alegeri să pară nelegitimă, acuzând autorităţile ruse că i-au ajutat.

Obama le-a cerut luna trecută agenţiilor de informaţii un raport complet privind atacurile informatice. Acesta ar putea fi finalizat şi transmis lui Obama joi, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri