Şeful Pentagonului vrea reducerea personalului militar american din Afganistan cu sau fără un acord de pace

Data actualizării: Data publicării:
Afghan Troops Fear Supply Route Threat As NATO Withdrawl Looms
FOTO: Getty Images

Şeful Pentagonului, Mark Esper, vrea să reducă personalul militar american desfăşurat în Afganistan "cu sau fără un acord de pace" cu talibanii pentru a da astfel prioritate teatrelor de operaţiuni din regiunea indo-pacifică, precum şi concurenţei strategice cu China, transmite marţi AFP.

Comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul Austin Miller, "crede că poate reduce efectivele", a declarat luni presei secretarul apărării Mark Esper, în timp ce mass-media din SUA estimează că un anunţ în acest sens din partea preşedintelui Donald Trump este iminent.

Generalul Miller "crede că poate asigura" dubla misiune de a lupta împotriva grupărilor jihadiste şi de a instrui armata afgană", a adăugat Esper într-o serie de declaraţii făcute la bordul avionului care îl aducea înapoi în SUA din Belgia, unde a participat la aniversarea a 75 de ani de la bătălia din Ardeni.

"În ceea ce mă priveşte, aş dori reducerea efectivelor pentru că vreau să aduc acasă soldaţii" pentru a-i instrui pentru altceva sau pentru a-i redistribui în regiunea Asia-Pacific, a adăugat el.

"În cele din urmă, cea mai bună soluţie pentru Afganistan este un acord politic" între guvern şi talibani, a mai declarat Esper. "Dar cred că putem reduce efectivele cu sau fără acest acord politic".

Ministrul a precizat că nu a ordonat deocamdată nicio reducere a trupelor, menţionând că decizia îi aparţine preşedintelui Donald Trump, comandantul şef al forţelor armate americane.

Donald Trump a efectuat o vizită-fulger în Afganistan, prima în această ţară, cu ocazia sărbătoririi Zilei Recunoştinţei, la sfârşitul lunii noiembrie. Cu această ocazie, el a confirmat că doreşte să reducă numărul soldaţilor americani desfăşuraţi în Afganistan la 8.600, de la aproximativ 13.000 - 14.000 cât sunt în prezent. "Putem depăşi acest număr", a adăugat preşedintele Trump, fără a oferi detalii suplimentare.

Redactare G.M.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri