Video&Foto Situație dramatică în Texas. Rețelele electrice au cedat din cauza vremii, milioane de oameni au stat pe întuneric și în frig

Data actualizării: Data publicării:
turturi de gheata atarnand dintr-un ventilator agatat de tavan
O imagine cum rar se poate vedea. Țurțuri de gheață atârnă dintr-un ventilator atârnat de tavan, într-un apartament din Upper Dallas, Texas. Texasul se confruntă cu pene extinse de curent din cauza gerului neobișnuit, iar în case este ca în congelator. Apa înghețată provine de la o conductă care s-a spart, tot din cauza gerului Foto: Profimedia

ACTUALIZARE. Autoritățile din Texas au anunțat încă de vineri dimineața că a fost reluată alimentarea cu energie electrică, după mai bine de patru zile în care oamenii au stat în frig și pe întuneric. Pana majoră de curent a fost provocată de furtuna de zăpadă care a lovit mai multe zone din Statele Unite.

Numărul americanilor care au murit din cauza furtunii de zăpadă și a gerului se apropie de 30. Valul de aer polar își face simțită prezența de la o coastă la celaltă și a coborât neobișnuit de mult către sudul țării. Situația cea mai gravă este în Texas, unde de patru zile, milioane de oameni nu au curent electric după ce rețelele au cedat. Casele au rămas fără încălzire, iar oamenii trebuie să găsească mijloace de a supraviețui temperaturilor care au coborât și până la minus 20 de grade Celsius.

Orașe întregi din Texas au rămas de zile bune fără alimentare cu energie electrică după căderi neobișnuite de zăpadă în acest stat. Furtuna a copleșit rețelele de înaltă tensiune și a imobilizat regiuni întinse sub zăpadă.

În Texas, sunt temperaturi care în unele zone nu s-au mai înregistrat de aproape 100 de ani. Rețeaua de electricitate din Texas este proiectată pentru temperaturi înalte, nu pentru frig.

Milioane de oameni din Texas trebuie să găsească acum modalități de a se încălzi. Unii s-au refugiat în mașini, măcar cât mai au combustibil. Își pot încărca astfel și telefoanele mobile.

„Parcă merg prin frigider, sunt 34-36 de grade F (n.r: 1-2 grade Celsius), aș spune. Curent electric nu mai e, apă nu mai e. Nu mai există lemne de foc nicăieri. Magazinele nu sunt deschise”, spune un localnic.

„În interiorul casei sunt -1 sau -2 grade (n.r: -18 sau -16 grade Celsius ), este foarte frig în interior”, susține un altul.

Țevile de apă au cedat și oamenii s-au trezit cu inundații care îngheață pe pereți

Locuitorii din Texas se confruntă și cu o altă problemă. Din cauza gerului, țevile de apă cedează și mulți s-au trezit cu locuințele inundate. Cum căldură nu este, apa a înghețat pe pereți și chiar pe ventilatoare. Imaginile care vin din Texas sunt aproape neverosimile:

Un apartament din Upper Dallas, Texas, a fost inundat, iar apa s-a transformat în gheață pe ventilator și pe pereți Foto: Profimedia
Un apartament din Upper Dallas, Texas, a fost inundat, iar apa s-a transformat în gheață pe ventilator și pe pereți Foto: Profimedia

Rafturile magazinelor sunt goale, oamenii fac focul afara, la grătar, să se încălzească, stau cu pături pe ei în casă și la lumina lumânărilor. Și asta, de câteva zile. Iar în acest timp, camioanele cu marfă au rămas blocate și au format cozi kilometrice.

Citiți și:  Mesajul revoltător al unui primar din SUA pentru oamenii care stau în ger, fără curent: „Doar cei puternici vor supraviețui”

Frontul de aer rece care a îngheţat Texasul nu i-a afectat doar pe oamenii luaţi pe nepregătite, ci şi mii de broaşte ţestoase. Neobişnuite cu scăderea bruscă de temperatură, acestea au eşuat pe plaje. Voluntarii au transportat mii de broaşte ţestoase la un centru de evenimente din Texas, unde au fost puse la căldură.

„Le-am adus aici, pe Insula South Padre, la centrul de evenimente, pentru a le ridica temperatura, le verificăm și apoi le vom elibera când apa se încălzește”, spune unul dintre salvatori.

 Citiți și:  Senatorul republican Ted Cruz, ținta unui scandal, după ce plecat la plajă în Cancun, părăsind Texasul înghețat

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri