Statul american New York interzice folosirea gazului natural pentru încălzire şi gătit în unele clădiri noi

Data publicării:
aragaz cu ochiurile aprinse
Foto: GettyImages

New York a devenit primul stat american care a adoptat o legislaţie ce interzice utilizarea gazului natural pentru încălzire şi gătit în unele clădiri noi, un plan conceput pentru a reduce emisiile de carbon, dar contestat de grupuri industriale ca fiind excesiv şi costisitor, scrie Reuters.

Atât Adunarea condusă de democraţi, cât şi Senatul au aprobat marţi seara prevederile, care includ bugetul statului de 229 de miliarde de dolari. Guvernatorul Kathy Hochul şi parlamentarii au fost de acord cu liniile pachetului de cheltuieli săptămâna trecută.

"Schimbarea modului în care producem şi folosim energia pentru a ne reduce dependenţa de combustibilii fosili va contribui la asigurarea unui mediu mai sănătos pentru noi şi copiii noştri", a afirmat purtătorul de cuvânt al statului New York, Carl Heastie, citat de Agerpres.

Mişcarea de la New York survine pe fondul dezbaterii publice acerbe din Statele Unite privind impactul pe care îl au asupra sănătăţii şi mediului aparatele de gătit care consumă combustibili fosili şi la scară largă rolul gazelor naturale în schimbările climatice.

Zeci de oraşe din jurul Statelor Unite au adoptat sau au în vedere politici care interzic sau descurajează utilizarea de gaz natural în clădiri noi pentru a răspunde preocupărilor legate de sănătatea publică şi climă.

Aceste măsuri au fost întâmpinate cu o rezistenţă puternică din partea grupurilor din industria gazelor şi de restaurante şi electrocasnice care consideră că aceste preocupări sunt exagerate.

Prevederile vor impune construirea de noi clădiri numai cu prize electrice pentru electrocasnice şi utilităţi începând din 2025. Legea va intra în vigoare pentru clădiri cu mai puţin de şapte etaje începând din 2026. Cerinţele vor intra în vigoare pentru clădirile mai înalte până în 2029, conform New York Times.

Spitalele, infrastructura critică şi unităţi de alimentaţie nu vor fi vizate de aceste măsuri. Clădirile şi aparatele existente nu vor fi afectate de legislaţie.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri