Statul Iowa a adoptat cea mai restrictivă lege a avortului din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Pro-Life Activists Observe 32nd Aniversary Of Roe v Wade
Foto: Guliver/GettyImages

Camera inferioară a Congresului statului Iowa a adoptat cea mai dură lege cu privire la avort în privinţa perioadei intervenţiei, cu speranţa să provoace o dezbatere naţională, relatează Agerpres.

Pro-Life Activists Observe 32nd Aniversary Of Roe v Wade
Foto: Guliver/GettyImages

Legiuitorii - majoritari republicani - din acest stat agricol din centrul ţării au interzis avortul din momentul în care sunt detectate bătăile inimii fătului - ceea ce este posibil în săptămâna a şasea de sarcină. Excepţie fac victimele volului şi incestului.

Acest text este necesar să fie promulgat de guvernatorul republican Kim Reynolds, care se opune avortului, pentru a intra în vigoare.

O asemenea restricţie urmează să declanşeze o bătălie în tribunale, până la nivel federal.

„Noi facem astăzi (miercuri) un pas curajos, pentru a spune naţiunii că Iowa îi va apăra pe cei mai fragili, cei care nu au voce - copiii noştri care urmează să se nască”, a declarat miercuri republicana Shannon Lundgren, membră a Camerei Reprezentanţilor din Iowa.

Susţinătorii acestui text doresc să fie sesizată Curtea Supremă a Statelor Unite, care a legalizat avortul în 1973 în această ţară, în care dezbaterea cu privire la acest subiect este intensă.

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a respins în 2015 recursuri ale statelor North Dakota şi Arkansas, după ce tribunale locale au anulat legi similare cu privire la bătăi ale inimii.

Puternica asociaţie pentru apărarea drepturilor civice ACLU a condamnat într-un comunicat adoptarea proiectului, apreciind că va duce „femeile din Iowa cu aproape o jumătate de secol în urmă”.

„Tot ceea ce putem să spunem pentru moment este că am luptat împotriva acestei legislaţii în fiecare etapă a procesului şi regretăm că a ajuns atât de departe”, a declarat Veronica Fowler, o purtătoare de cuvânt a ACLU în Iowa.

„Este clar neconstituţional, iar asta blochează în fapte de drept avortul în cazul celor mai multe femei”, a denunţat ea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri