SUA a atins pragul de 70% dintre adulți vaccinați cu cel puțin o doză, cu o lună întârziere față de termenul stabilit de Joe Biden

Data actualizării: Data publicării:
Voluntarii și membrii personalului medical bat la o ușă în timpul unui efort de extindere în comunitate a campaniei de vaccinare din orașul Birmingham, care e situat în statul Alabama
Voluntarii și membrii personalului medical bat la o ușă în timpul unui efort de extindere în comunitate a campaniei de vaccinare din orașul Birmingham, care e situat în statul Alabama. Sursă foto: Getty Images

Statele Unite au depășit luni pragul de 70% dintre adulţi vaccinați cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID. Obiectivul a fost atins cu o întârziere de aproape o lună faţă de data stabilită de preşedintele Joe Biden.

Datele de la Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite, arată că 60,6% dintre adulţi şi 49,7% din populaţia totală sunt în prezent complet vaccinaţi.

Joe Biden şi-a propus iniţial obiectivul de a atinge rata de 70% la 4 iulie, Ziua naţională a SUA, ca simbol al victoriei asupra pandemiei.

Dar încetinirea campaniei de vaccinare, în special în regiunile tradiţional conservatoare din sud şi Midwest, precum şi printre populaţia cea mai tânără, cea mai săracă şi cea provenind din rândul minorităţilor etnice, a împiedicat ţara să atingă acest obiectiv, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În ultimele săptămâni, Statele Unite cunosc, totuşi, o creştere a ratei de vaccinare în regiunile cele mai afectate de valul recent al COVID-19, provocat în mare parte de apariţia variantei extrem de contagioase Delta.

State ca Arkansas, Missouri, Louisiana şi Florida au cunoscut toate o creştere semnificativă a ratei de vaccinare.

Numărul mediu de cazuri cotidiene la nivel naţional depăşeşte în prezent 60.000 şi creşte rapid.

Cu toate acestea, cu 80% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani complet vaccinate, numărul spitalizărilor şi al deceselor creşte într-un ritm mult mai lent decât în cursul valurilor anterioare.

În timp ce chiar şi o singură doză de vaccinuri pe bază de ARN mesager de la Pfizer şi Moderna oferă o protecţie puternică împotriva variantelor precedente, noi studii ştiinţifice au demonstrat necesitatea a două doze împotriva variantei Delta.

Necesitatea celei de-a treia doze pentru anumite grupuri, cum ar fi persoanele cu imunodeficienţe, este în prezent evaluată de autorităţile sanitare federale.

CDC a reintrodus, de asemenea, recomandarea de a purta mască în interior în zonele cu risc ridicat, chiar şi pentru persoanele vaccinate, după ce o analiză preliminară a sugerat că persoanele vaccinate, pozitive la COVID-19 cu varianta Delta, sunt capabile să răspândească virusul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri