SUA au emis o alertă de “amenințare sporită” de terorism după tranziția la administrația Biden

Data actualizării: Data publicării:
militari americani pe strada in sua
SUA este în alertă față de posibile amenințări teroriste pe plan intern, după inaugurarea lui Joe Biden la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Oficialii din fruntea securității SUA au avertizat în privința unei amenințări sporite de terorism intern ce ar putea fi provocat de persoane nemulțumite de rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie, potrivit BBC.

Departamentul pentru Securitate Internă a afirmat că atacul de pe 6 ianuarie asupra Capitoliului american lansat de susținătorii lui Donald Trump ar fi încurajat unele persoane extremiste.

Într-o notă de informare, a avertizat în privința unei amenințări din partea “indivizilor frustrați de exercițiul autoritar al guvernului”.

Însă a adăugat că nu există informații în privința unui anumit complot.

Atacul asupra clădirii Capitoliului a survenit în timpul reuniunii Congresului care urma să confirme victoria electorală a lui Joe Biden. Președintele înfrânt, Donald Trump, se adresase anterior miilor de suporteri din fața Casei Albe și a repetat acuzații nefondate că victoria i-a fost furată.

Acesta le-a spus: “Dacă nu luptați, nu veți mai avea o țară”.

O mulțime apoi s-a îndreptat către Capitoliu, copleșind forțele de ordine și intrând cu forța în clădire. Cinci oameni, inclusiv un ofițer de poliție din Capitoliu, au murit în timpul revoltei.

Trump a fost pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților pentru incitare iar judecarea sa în Senat va începe luna viitoare.

Citește și: Şansele ca Donald Trump să fie acuzat în Senatul SUA scad pe zi ce trece. Republicanii dau înapoi şi spun că Trump va fi achitat

Nota de informare emisă miercuri transmite că departamentul consideră că o amenințare sporită va rămâne în vigoare în „săptămânile care urmează inaugurării prezidențiale”.

„Informațiile sugerează că unii extremiști motivați ideologic, ce se împotrivesc exercițiului de autoritate al guvernului și tranziției prezidențiale, care au și alte aparente nemulțumiri alimentate de narațiuni false, s-ar putea mobiliza în continuare să incite la violență sau să acționeze violent”, arată Departamentul.

Recomandarea mai arată că unii “extremiști violenți pe plan intern...ar putea fi încurajați” de asaltul asupra clădirii Capitoliului “pentru a lua în vizor oficiali aleși și facilități guvernamentale”.

Este prima alertă publică de acest fel pe care Departamentul a emis-o în ultimul an.

Atacul asupra Capitoliului a făcut valuri în SUA iar autoritățile americane s-au mișcat rapid pentru a-i identifica și a-i aresta pe cei responsabili.

Procurorii spun că au identificat până acum 400 de suspecți și au arestat 135 de persoane care ar fi avut legătură cu violențele.

Citește și: Gruparea extremistă Proud Boys, care a participat la Asaltul de la Capitoliu, a fost desemnată „entitate teroristă” în Canada

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri