SUA au reintrat oficial în Acordul pentru climă de la Paris

Data publicării:
anthony blinken
Secretarul de stat Anthony Blinken. Foto: Profimedia

Statele Unite au reintrat oficial vineri în Acordul de la Paris privind protecţia climei, la aproape o lună după ce preşedintele democrat Joe Biden şi-a preluat mandatul şi a promis că Washingtonul își va relua acest angajament, transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

Acordul de la Paris a fost negociat în al doilea mandat al administraţiei lui Barack Obama, când Joe Biden era vicepreşedinte. Fostul preşedinte american Donald Trump a scos însă SUA din acord în 2017, spunând că acesta introduce prea multe limite pentru afacerile americane. Retragerea SUA din acord a fost oficializată în noiembrie 2020.

„Intrarea noastră în Acord în 2016 a fost crucială - şi reintrarea noastră de astăzi este de asemenea crucială -, însă ce vom face în următoarele săptămâni, luni şi ani este şi mai important”, a transmis într-un comunicat secretarul de stat Antony Blinken. „Schimbarea climatică şi diplomaţia ştiinţifică nu mai pot fi din nou accesorii în discuţiile noastre privind politica externă”, a adăugat el.

SUA sunt singura ţară dintre cele 196 de semnatare care părăsise acordul. SUA sunt în acelaşi timp şi printre cei mai mari producători de emisii de carbon din lume. Cu toate acestea, președintele Joe Biden este un susţinător vocal al acordurilor multilaterale şi al diplomaţiei şi a semnalat că schimbările climatice sunt o problemă pe care o ia în serios. El l-a numit pe fostul secretar de stat John Kerry ca reprezentant special pentru schimbări climatice şi i-a oferit un rol în Consiliul Naţional de Securitate al SUA.

Reintrarea în Acordul de la Paris a fost una dintre primele decizii în calitate de preşedinte ale lui Joe Biden.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri