Sari la conținut

SUA au semnat cu statele baltice acorduri privind statutul trupelor americane

Statele Unite au semnat marți cu Lituania și Estonia mai multe acorduri care stabilesc statutul legal al trupelor americane în aceste țări, transmite agenția EFE, preluată de Agerpres.

nato soldati americani elicopter - flickr nato 1

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat după semnarea acordului bilateral cu SUA că este „o zi istorică” pentru cooperarea militară între SUA și Lituania.

„Sunt convins că prezența trupelor americane aici este un factor cheie care va permite lituanienilor să se simtă mai în siguranță în actualul context de securitate”, a spus oficialul lituanian.

Raimundas Karoblis s-a pronunțat pentru o „prezență constantă” a trupelor americane în țara sa, în condițiile în care la ora actuală este posibilă doar staționarea temporară a unor trupe ale Alianței, pentru a nu se încălca Actul Fondator NATO-Rusia.

Un acord similar a fost semnat de SUA, tot marți, și cu Estonia. Acordul Letonia a fost semnat săptămâna trecută.

Aceste documente,  denumite „Acorduri privind statutul trupelor”, oferă Statelor Unite jurisdicția pentru infracțiunile comise de militarii americani pe teritoriile acestor țări, cu unele excepții care privesc cazuri ce revin justiției din țările gazdă. Înțelegerile semnate stabilesc și cadrul legal privind dreptul trupelor americane de a folosi instalațiile militare din respectivele state.

La summitul NATO din luna iulie, organizat la Varșovia, s-a decis desfășurarea prin rotație a patru batalioane în Polonia și în cele trei state baltice pentru consolidarea flancului estic al Alianței. În Polonia, batalionul va fi format din militari americani, în Lituania din militari germani, în Letonia din militari canadieni și în Estonia din militari britanici, iar trupele care formează aceste unități vor fi înlocuite periodic conform principiului rotației.

De asemenea, avioanele NATO asigură protecția spațiului aerian al statelor baltice, iar alte trupe americane și din mai multe state ale Alianței sunt deplasate în aceste țări și în altele din flancul estic, inclusiv în România, pentru participarea la diferite programe de aplicații militare.

Pe aceeași temă