SUA au trecut de jumătate de milion de decese. Sumbrul record din pandemie, marcat cu cinci zile de doliu național

Data actualizării: Data publicării:
presedintele joe biden in penumbra
SUA au atins sumbrul record de 500.000 de morți în pandemia de COVID. Președintele Joe Biden a decretat cinci zile de doliu național Foto: Profimedia

O jumătate de milion de oameni au fost răpuși de COVID în Statele Unite, un record absolut pe mapamond, sumbru, înregistrat luni, 22 februarie. Este un bilanț ceva mai mare decât populația unui oraș mare, precum Kansas City, care are 492.000 de locuitori.

Brazilia, situată pe locul al doilea în acest top negru, are de două ori mai puține victime.

Semn al gravității situației din SUA, numărul deceselor în rândul americanilor a crescut cu o sută de mii doar în ultima lună. Sunt aproape 30 de milioane de infectări în Statele Unite. Primul deces de COVID-19 în Statele Unite se înregistra la sfârşitul lunii februarie 2020. În trei luni, ţara a depășea deja pragul de 100.000 de morţi.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în statele California, New York și Texas, potrivit statisticilor Universității Johns Hopkins

Președintele Joe Biden a decretat cinci zile de doliu național, timp în care drapelele vor fi arborate în bernă, în memoria celor care s-au stins.  

„Au murit mai mulţi americani în această pandemie decât în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi războiul din Vietnam”, a subliniat preşedintele Joe Biden.

Noul președinte Joe Biden a plasat lupta împotriva pandemiei printre prioritățile începutului său de mandat. El va ține un moment solemn, luni seara, la Casa Albă, alături de soția sa și de vicepreședinta Kamala Harris și soțul acesteia, Doug Emhoff. Vor aprinde lumânări și vor păstra un moment de reculegere.

Numărul morților din pandemia de COVID l-a depășit pe cel al victimelor din Războiul Civil din Statele Unite, când au murit aproape 498.000 de oameni. În schimb, în epidemia de gripă spaniolă din 1918 au murit în jur de 675.000 de americani.

SUA au o populație de 332 de milioane de locuitori, iar Brazilia 213 milioane, dar nu sunt cele mai populate țări din lume. China și India ocupă primele două locuri în topul populației mondiale, depășind fiecare miliardul de locuitori. SUA sunt pe locul al treilea în topul populației, iar Brazilia pe 6. 

India are 156.000 de morți în pandemie, fiind pe locul 4, după Mexic, iar China, țara de unde s-a răspândit pandemia, a rămas la un nivel incredibil - ceva mai mult de 4.600 de decese. Desigur, există un anumit scepticism în legătură cu acuratețea datelor.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri