SUA impun sancţiuni pe numele a 19 ruşi, în legătură cu amestecul în alegeri

Data publicării:
Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
Foto: Guliver/Getty Images

Statele Unite impun sancţiuni pe numele a 19 ruşi în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, inclusiv celor 13 ruşi inculpaţi în ancheta procurorului special Robert Mueller, relatează News.ro.

Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
Foto: Guliver/Getty Images

Sunt vizate de asemenea cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuzată că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă în vederea influenţării alegerilor cu scopul ca republicanul Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Departamentul Trezoreriei a anunţat aceste sancţiuni în toiul unor critici dure la adresa lui Trump şi administraţiei sale, acuzaţi că nu au folosit autoritatea cu care i-a dotat Congresul pentru a pedepsi Rusia din cauza amestecului în alegeri. Trump este sceptic cu privire la acuzaţii.

Sancţiunile au la bază noile puteri pe care Congresul le-a aprobat anul trecut în vederea pedepsirii Moscovei din cauza amestecului în alegerile americane.

Sunt vizaţi oficiali care lucrează în cadrul serviciilor militare de informaţii ruse GRU.

Sancţiunile constau în blocarea activelor pe care le-ar deţine în Statele Unite cei vizaţi şi interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

Departamentul Trezoreriei acuză într-un comunicat GRU şi armata rusă că s-au amestecat în alegerile americane din 2016 şi de faptul că sunt „direct responsabile” de atacul NotPetya, care a afectat întreprinderi în întreaga Europă în iunie 2017.

„Administraţia înfruntă şi contracarează activităţi cibernetice ruse maligne, inclusiv încercarea lor de a se amesteca în alegerile din Statele Unite, atacuri cibernetice distructive şi pătrunderi vizând infrastructura critică”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

„Aceste sancţiuni ţintite fac parte dintr-un efort mai larg împotriva unor atacuri nefaste în curs provenind din Rusia”.

Între persoanele vizate în ancheta lui Mueller se află Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, care a condus Internet Research Agency (IRA), cu sediul la Sankt Petersburg, şi 12 angajaţi ai IRA. Ei au fost inculpaţi luna trecută în ancheta lui Mueller.

Administraţia vizează, de asemenea Internet Research Agency (IRA), pe care ancheta lui Mueller o acuză că a orchestrat mare parte din atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidenţiale americane.

IRA a „spart, alterat sau a provocat deturnări de informaţii cu scopul de a se amesteca sau submina procese electorale sau instituţii”, mai ales alegerile prezidenţiale, subliniază departamentul.

„IRA a creat şi gestionat un număr vast de profiluri online false care s-au prezentat ca fiind persoane americane legitime, cu scopul de include organizaţii de bază, grupuri de interes şi un partid politic de stat pe reţele de socializare”, se arată în comunicatul departamentului.

„Prin aceste activităţi, IRA a postat mii de anunţuri plătite, care au ajuns la milioane de persoane online”.

Sancţiunile vizează de asemenea Serviciul federal rus de securitate (FSB) şi şase angajaţi ai acestuia, acuzaţi de atacuri cibernetice mai largi, inclusiv atacuri vizând jurnalişti ruşi, reprezentanţi ai opoziţiei ruse, politicieni străini şi oficiali americani -membri ai corpului diplomatic american, militari şi personal de la Casa Albă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...