SUA | Nancy Pelosi cere serviciilor de informații clarificări privind interferenţele Rusiei şi Chinei în alegerile de anul acesta

Data actualizării: Data publicării:
nancy pelosi
Nancy Pelosi Foto: Guliver/Getty Images

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a cerut clarificări din partea serviciilor de informaţii, în contextul avertismentelor că Rusia ar încerca să influenţeze scrutinul prezidenţial în favoarea preşedintelui Donald Trump, iar China împotriva acestuia, potrivit Mediafax.

Centrul Naţional american pentru Securitate Cibernetică (NCSC) a avertizat că Rusia încearcă să influenţeze scrutinul prezidenţial în favoarea preşedintelui Donald Trump, iar China ar prefera schimbarea actualului lider al SUA.

Însă Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre liderii Partidului Democrat (de opoziţie), avertizează că riscurile electorale reprezentate de interferenţele Rusiei şi Chinei "nu sunt echivalente". Pelosi a cerut agenţiilor secrete americane să ofere informaţii suplimentare despre eforturile Administraţiei Vladimir Putin de influenţare a scrutinului.

"Nu a criticat nimeni mai mult decât mine China în ultimii 30 de ani. Ceea ce ne spun acum este că Administraţia Chinei l-ar prefera pe Joe Biden. (...) Dar Rusia are interferenţe permanente asupra alegerilor din SUA. Rusia a făcut acest lucru în 2016 şi îl face şi acum. Şi ni se spune acest lucru în anumite limite, dar trebuie să le spună mai mult cetăţenilor americani. Poporul american trebuie să decidă cine este preşedintele SUA, nu să ia decizia pentru noi Vladimir Putin (preşedintele Rusiei -n.red.)", a declarat Nancy Pelosi, potrivit postului CNN şi site-ului Axios.com.

NCSC a avertizat că Rusia, China şi Iranul încearcă să influenţeze scrutinul prezidenţial

Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCSC) a avertizat că Rusia, China şi Iranul încearcă să influenţeze scrutinul prezidenţial programat în noiembrie.

"Înaintea alegerilor din 2020, state străine vor continua să exercite în secret influenţă în încercările de a schimba preferinţele şi perspectivele alegătorilor din SUA, de a schimba politicile, de a accentua disensiunile în SUA şi de a submina încrederea cetăţenilor în procesul democratic", a declarat William Evanina, directorul Centrului Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCSC).

"Evaluarea noastră este că preferinţa Chinei ar fi ca preşedintele Donald Trump, pe care Beijingul îl consideră imprevizibil, să nu câştige alegerile. (...) Apreciem că Rusia utilizează o serie de măsuri pentru a-l denigra pe fostul vicepreşedinte Joseph Biden şi ceea ce consideră a fi sistemul politic antirus. (...) Evaluarea noastră este că Iranul încearcă să submineze instituţiile democratice din SUA, pe preşedintele Donald Trump şi să divizeze ţara înaintea alegerilor din 2020", a precizat William Evanina.

Serviciile de informaţii au concluzionat că Rusia a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale în favoarea lui Donald Trump

Rusia şi China încearcă să influenţeze rezultatul scrutinului prezidenţial programat în Statele Unite în noiembrie, a afirmat recent Joseph Biden, potenţialul candidat democrat la funcţia de preşedinte. "Ştiam dinainte, iar acum vă pot garanta că ştiu, întrucât am început să primesc din nou rapoarte de informare. Ruşii încă sunt implicaţi în tentative de a delegitima procesul nostru electoral", a declarat Joseph Biden. "De asemenea, China şi alţii sunt implicaţi în activităţi menite să ne facă să pierdem încrederea în rezultatul alegerilor", a subliniat Joseph Biden.

Serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale desfăşurate în SUA în 2016 în favoarea lui Donald Trump, care a câştigat scrutinul.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri