SUA nu au bani pentru zidul la granița cu Mexic

Data publicării:
angry_trump_0

Promisiunea preşedintelui american Donald Trump de a folosi fonduri existente pentru a începe construcţia imediată a unui zid la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic s-a lovit de un obstacol financiar, pentru că Departamentul pentru Securitate Internă a găsit până în prezent numai 20 de milioane de dolari, din zecile de miliarde necesare, potrivit unui document consulat de Reuters.

Political And Business Visitors At Trump Tower During President-Elect's Transition To The White House
Foto: Guliver/GettyImages

Fondurile sunt suficiente numai pentru câteva contracte pentru prototipuri de zid, însă nu ajung pentru a începe construcţia acestuia în sine, potrivit documentului pregătit de agenţie şi transmis săptămâna trecută asistenţilor din Congres. Acest lucru înseamnă că, pentru lansarea proiectului, Casa Albă va trebui să convingă Congresul să aloce finanţare adecvată, scrie News.ro.

Astfel, Departamentul pentru Securitate Internă a precizat că poate realoca cinci milioane de dolari de la un proiect de gard din Naco, Arizona, care a costat mai puţin decât suma alocată. Alte 15 milioane de dolari vor fi redistribuiţi de la un proiect de a instala camere de luat vederi pe camioane, la graniţă.

Acesta din urmă fusese acordat companiei din Virginia Tactical Micro, dar a fost oprit în urma protestelor altor contractori.

Departamentul pentru Securitate Internă a căutat fonduri numai în bugetul său de 376 de milioane de dolari pentru garduri de securitate la graniţă, infrastructură şi tehnologie, pentru a nu avea nevoie de aprobarea Congresului în vederea redirecţionării de fonduri, se arată în document.

Contractorii pot începe licitaţia pentru dezvoltarea de prototipuri pe 6 martie, însă peste 265 de companii s-au înscris deja ca „părţi interesate” pe un site al Guvernului.

Potrivit unui raport intern anterior, închiderea completă a graniţei de sud cu un zid sau un gard ar costa 21,6 miliarde de dolari.

Oficiali din Departamentul pentru Securitate Internă contactaţi de Reuters au refuzat să comenteze informaţiile.

Trump a declarat că va cere Congresului să plătească suma ce nu poate fi acoperită din fondurile existente şi că Mexicul va fi supus la presiuni să returneze banii.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, a anunţat că va include finanţarea zidului în bugetul pentru anul fiscal viitor. El a estimat costul la 12, până la 15 miliarde de dolari.

Însă mulţi congresmeni republicani au avertizat că vor vota împotriva planului, dacă acesta nu va fi compensat cu alte reduceri de cheltuieli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri