Sari la conținut
News Alert

SUA pun condiţii financiare aliaţilor din NATO

La prima sa participare la o reuniune NATO în calitate de secretar al Apărării al SUA, James Mattis le-a transmis un avertisment aliaţilor. Oficialul american a declarat că dacă statele nu-şi vor creşte cheltuielile pentru apărare, cel puţin până la nivelul asumat de 2% din PIB-urile naţionale, Statele Unite îşi vor diminua implicarea în structura NATO.

Termenul limită pentru îndeplinirea acestui ultimatum este sfârşitul anului în curs.

Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite și să prezint concret solicitarea onestă a cetățenilor țării mele. America își va îndeplini responsabilitățile, dar dacă țările voastre nu vor ca America să își reducă angajamentul față de această alianță, atunci fiecare capitală trebuie să își arate susținerea față de apărarea comună”, a spus James Mattis.

Avertismentul se înscrie în politica noii administraţii de la Washington. Donald Trump a spus din timpul campaniei electorale că statele membre NATO trebuie să înţeleagă că securitatea nu este pe gratis şi aliaţii din Europa trebuie să dea mai mulţi bani la buget. Tot Donald Trump a spus despre NATO că este o alianţă depăşită şi trebuie reformată.