SUA ridică sancţiunile impuse de Donald Trump Curţii Penale Internaţionale

Data publicării:
Sediul Curții Penale Internaționale.
Curtea Penală Internaţională. Foto: Profimedia

Guvernul american al preşedintelui Joe Biden a ridicat vineri sancţiunile împotriva judecătorilor şi a personalului Curţii Penale Internaţionale (CPI) impuse de Donald Trump, relatează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, într-un comunicat, că Statele Unite continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului, dar a adăugat că Washingtonul doreşte să abordeze aceste cazuri mai degrabă prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancţiuni.

Prin urmare, preşedintele Biden a revocat decretul prezidenţial din iunie care permitea pedepsirea judecătorilor punând capăt ameninţării cu sancţiuni economice şi restricţii de viză, a spus responsabilul american. Ca urmare, sancţiunile impuse de guvernul anterior împotriva procuroarei CPI Fatou Bensouda şi a unui alt oficial, Phakiso Mochochoko, au fost ridicate precum şi mai multe restricţii de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului Curţii cu sediul la Haga, a adăugat el.

„Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente, a insistat secretarul de stat american.

Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva oricărei acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri