SUA: Academia militară West Point, zguduită de un scandal. Zeci de elevi implicați

Data actualizării: Data publicării:
Cadeți ai Academiei militare West Point
Cadeți ai Academiei militare West Point. Foto: Profimedia

Prestigioasa şcoală militară americană West Point a fost zguduită de un mare scandal, după ce peste 70 de elevi au fost acuzaţi că au trişat la un examen de matematică în primăvară, cea mai gravă încălcare a „codului de onoare” al instituţiei din 1976, relatează AFP, citată de Agerpres.

Un cadet nu minte, nu trişează, nu fură şi nu tolerează să se facă astfel de lucruri”, se afirmă în codul şcolii aflată pe malul râului Hudson, la nord de New York.

Însă în mai 2020, codul a fost încălcat. Corectând lucrările la matematică, desfăşurate online din cauza pandemiei, profesorii au constatat nereguli şi au ajuns la concluzia că s-a trişat.

În total ar fi implicaţi 73 de elevi, aproape toţi din primul an, iar o comisie internă va efectua o anchetă în fiecare caz în parte.

După investigaţii şi audieri, două dosare au fost închise din lipse de probe, iar alte patru au fost abandonate după demisia elevilor.

Din cele 67 de cazuri restante, 55 de elevi şi-au recunoscut greşeala şi urmează acum un program special, „Special Leader Development Program”, menit să le favorizeze reabilitarea.

Codul de onoare de la West Point şi programul de dezvoltare a personalităţii rămân puternice în pofida învăţământului la distanţă şi a provocărilor pandemiei”, a dat asigurări Christopher Ophardt, purtător de cuvânt al şcolii.

Este cel mai mare caz de trişat la examene descoperit la West Point din 1976

Procesul de respectare a acestui cod funcţionează şi nu au existat excepţii pentru niciunul dintre aceste cazuri, cadeţii trebuie să răspundă toţi pentru încălcarea codului”, a adăugat el.

Este cel mai mare caz de trişat la examene descoperit la West Point din 1976, a precizat el. În acel an, 152 de elevi au fost acuzaţi că au trişat, iar secretarul pentru forţele terestre a numit o comisie specială pentru a face investigaţii. S-a stabilit că drepturile elevilor nu au fost respectate şi ancheta nu a fost dusă până la capăt.

Elevii Academiei West Point trebuie să se angajeze în armata SUA timp de cinci ani după obţinerea diplomei, în schimbul gratuităţii şcolarizării, al cărei cost este estimat de armata americană la 225.000 de dolari.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri