Tatăl unei eleve ucise în Uvalde începe o acțiune împotriva fabricantului armei. În SUA, companiile de arme sunt protejate prin lege

Data actualizării: Data publicării:
moemorial victime scoala texas
19 copii și doi profesori au fost uciși în atacul armat de la școala din Uvalde, Texas. FOTO: Profimedia Images

Tatăl unei fete de 10 ani care a fost ucisă în carnagiul de la școala primară din Uvalde, Texas, și unul dinrte angajații școlii au făcut primii pași care ar putea duce la un proces împotriva companiei Daniel Defense, fabricantul armei semiautomate care a fost folosită la uciderea a 19 copii și doi adulți, scrie Reuters.

Avocații lui Alfred Garza, tatăl lui Amerie Jo Garza, elevă de 10 ani ucisă la Școala Primară Robb Elementary School din Uvalde, au cerut într-o scrisoare fabricantului de arme Daniel Defense să ofere informații despre politica de marketing a companiei, adresată copiilor și adolescenților.

„Vă solicităm să ne furnizați aceste informații acum, pentru a nu-l obliga pe dl. Garza să deschidă un proces pentru a le obține”, se arată în scrisoarea menționată.

Deocamdată nu a fost anunțat niciun proces împotriva companiei, în legătură cu carnagiul din Uvalde.

Salvador Ramos, 18 ani, autorul masacrului, și-a cumpărat legal prima armă pe 17 mai, când a împlinit 18 ani.

Josh Koskoff, avocatul lui Garza, a avut un proces similar în urma unui episod cu împușcături la Sandy Hook Elementary School, în Newtown, Connecticut, în 2012, proces care a dus la o înțelegere de despăgubiri de 73 de milioane de dolari cu fabricantul de arme Remington, în luna februarie. Aceasta a fost prima înțelegere semnificativă - după un incident cu împușcături în masă - cu un fabricant de arme, care sunt protejați de o lege federală împotriva proceselor.

Avocatul a declarat pentru Reuters că va aplica ceea ce a învățat din cazul „Sandy Hook”, concentrându-se pe marketingul adresat copiilor și adolescenților și pe plasarea de produse în jocurile video de tip shooter.

„În ziua în care a împlinit 18 ani, agresorul știa exact ce armă își cumpără”, a declarat Koskoff.

Într-o acțiune separată, Emilia Marin, angajată a școlii din Uvalde, a depus o cerere la un tribunal din Texas, încercând să oblige compania Daniel Defense să predea documente legate tot de politica de marketing. Emilia Marin apare pe site-ul școlii ca logoped.

Fabricanții de arme sunt în general protejați împotriva proceselor pentru folosirea în scop criminal a armelor lor de o lege federală, numită Legea de Protejare a Comerțului Legal cu Arme (PLCAA).

Totuși, în 2019, Curtea Supremă din Connecticut a decis că fabricantul Remington Arms poate fi dat în judecată de familiile victimelor de la școala Sandy Hook prin excepție de la PLCAA, deoarece compania ar fi încălcat legile statului privind marketingul.

America este în stare de șoc, după un nou masacru într-o școală din Uvalde, Texas. 19 copii și doi adulți au fost uciși de un tânăr de 18 ani, care a fost împușcat mortal de polițiști. Băiatul își cumpărase arme de ziua lui. Înainte să plece de acasă, și-a ucis bunica. Apoi a intrat într-o școală primară, în care învață copii cu vârste între 6 și 10 ani, și a deschis focul, la întâmplare. 

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri