The Guardian: Donald Trump s-a temut că va fi asasinat de Iran pentru că a ordonat uciderea lui Suleimani

Data publicării:
Donald Trump
La o petrecere organizată în Florida, Trump le-a spus prietenilor săi că se teme că Iranul va încerca să îl asasineze și că trebuie să plece la Washington, acolo unde se simțea mai în siguranță. Foto: Profimedia Images

Donald Trump le-a spus prietenilor săi în decembrie 2020 că se teme de faptul că Iranul va încerca să îl asasineze ca să se răzbune pentru moartea lui Qasem Suleimani, un general iranian ucis într-un atac cu dronă cu un an mai devreme, scrie The Guardian.

Informația șocantă a apărută în „The Divider: Trump in the White House 2017-2021”, o nouă carte scrisă de Peter Baker și Susan Glasser, un cuplu de jurnaliști care scriu pentru New York Times și New Yorker.

Cartea lui Baker și Glasser detaliază politica lui Trump în privința Iranului, de la discuțiile despre acordul nuclear semnat pe timpul lui Barack Obama, până la decizia americanilor de a se retrage din înțelegere în mai 2018 și la momentul din iunie 2019 când Trump a fost inițial de acord cu bombardarea Iranului, dar s-a răzgândit în ultimul moment.

Trump a declarat atunci că s-a gândit pentru „o secundă” și și-a zis: „Știi ceva? Ne-au doborât o dronă fără echipaj, iar noi stăm aici cu 150 de persoane care ar fi murit probabil într-o jumătate de oră după ce îmi dădeam acordul. Și nu mi-a plăcut. Nu mi s-a părut proporțional”.

Qassem Soleimani, Major General commander of the Quds Force Iran,
Urmările bombardamentului american de la Bagdad în urma căruia Suleimani a fost ucis. Foto: Profimedia Images

Un prezentator de la Fox News l-a sfătuit pe Trump să nu bombardeze Iranul

Mai târziu a reieșit că un prezentator de la Fox News, Tucker Carlson, a fost printre cei care l-au sfătuit pe Trump să nu ordone bombardamente împotriva Iranului. Șase luni mai târziu, Trump a autorizat bombardamentul în care a fost omorât Suleimani.

Comandantul forțelor de elită Quds (Ierusalim) ale Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene, pe care SUA le-a desemnat grupare teroristă în aprilie 2019, a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 în momentul în care părăsea aeroportul din Bagdad.

Mai mulți oficiali ai milițiilor irakiene susținute de Iran au fost omorâți în bombardamentul autorizat de Trump, în care americanii au folosit drona MQ-9 Reaper. Pentagonul a spus că Suleimani „participa în mod activ la planificarea unor atacuri asupra diplomaților și militarilor americani din Irak și din întreaga regiune”.

Trump s-a lăudat la acea vreme cu bombardamentul, spunând: „L-am oprit și l-am oprit rapid și l-am oprit brusc. Era un tip rău. Era un terorist sângeros și acum nu mai este un terorist. Este mort.”

La mai puțin de un an de la acea declarație, Trump nu mai era așa de încrezător, potrivit lui Glasser și Baker.

Iran
De la stânga la dreapta: Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei; liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah; comandantul forțelor Quds ale Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene, Qasem Suleimani - la Teheran. Foto: Profimedia Images

Ayatollahul Iranului a amenințat pe Twitter că ucigașii lui Suleimani vor fi „pedepsiți”

Pe 16 decembrie 2020, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a scris pe Twitter: „Cei care au ordonat uciderea Generalului Suleimani, cât și cei care au săvârșit [fapta] trebuie să fie pedepsiți. Această răzbunare se va întâmpla cu siguranța la momentul potrivit.”

Baker și Glasser spun că Trump și consilierii săi s-au gândit să autorizeze noi bombardamente, dar s-au răzgândit din cauză că mandatul fostului președinte era aproape de final.

Autorii cărții au scris: „La o petrecere elegantă, Trump le-a spus prietenilor săi din Florida că îi era teamă că Iranul va încerca să îl asasineze, așa că trebuia să se întoarcă la Washington unde era într-o mai mare siguranță.”

Trump s-a întors în capitala Statelor Unite, acolo unde, potrivit lui Baker și Glasser, acesta a început să pună presiune pe Mike Pence, vicepreședintele american de la acea vreme, să blocheze rezultatele electorale care confirmau înfrângerea lui Trump în alegerile prezidențiale în favoarea lui Joe Biden.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri