Sari la conținut

Trump a promulgat sancțiunile la adresa Rusiei adoptate de Congres

Președintele american, Donald Trump, a promulgat miercuri sancțiunile la adresa Rusiei adoptate de ambele camere ale Congresului SUA, informează New York Times. Pachetul legislativ limitează și prerogativele liderului de la Casa Albă în privința unei eventuale ridicări a sancțiunilor, care au rolul de a pedepsi Moscova pentru amestecul în alegerile prezidenţiale americane.

Zilele trecute, Camera Reprezentanţilor şi Congresul au adoptat un set de sancţiuni la adresa Rusiei cu vot majoritar covârşitor. La această situaţie s-a ajuns şi graţie contribuţiei minorităţii democrate, care a votat cot la cot cu republicanii. Odată votată, legea a fost transmisă Casei Albe, iar preşedintele Donald Trump a decis să o promulge.

Noile sancţiuni au stârnit furia Moscovei. Ca răspuns, liderul de la Kremlin a anunţat că va expulza 755 de diplomaţi americani, inflamarea relaţiilor dintre cele două state atingând astfel un nou maxim.

Noile sancţiuni privesc o serie de companii şi oameni de afaceri de la Moscova, care nu vor mai putea face comerţ cu Statele Unite.

În acest context, Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată, pe de o parte, de „posibilul lor impact asupra independenței energetice a UE” și, pe de altă parte, de „posibilele consecințe politice negative” ale sancțiunilor impuse de SUA, reamintind importanța de a coordona politica de sancțiuni între toate statele membre ale G7.

Legea promulgată miercuri de Trump impune noi sancțiuni nu doar Rusiei, ci și Iranului și Coreii de Nord.