Trump a ținut ascunse conversațiile sale telefonice cu Putin. Acum a venit momentul ca Biden să aibă acces la ele

Data actualizării: Data publicării:
Cadru oficial. În sală, în fundal, se văd steagurile Statelor Unite și al Federației Ruse. În primplan, stând pe scaune, Donald Trump și Vladimir Putin își strâng mâna.
Donald Trump îi strânge mâna lui Vladimir Putin. Foto: White House

Puține mistere din epoca Trump sunt la fel de interesante ca discuțiile pe care le-au purtat fostul președinte american și Vladimir Putin în zecile de apeluri și întâlniri neplanificate avute în ultimii patru ani. Până acum, toate acestea au fost ținute ascunse de Donald Trump. Acum, noul președinte al Statelor Unite Joe Biden are acces la apelurile telefonice dintre cei doi, care pot clarifica în cele din urmă dacă Trump a dezvăluit vreodată informații secrete diplomaților ruși sau dacă a încheiat vreun acord cu liderul de la Kremlin despre care noua administrație nu știe, scrie Politico.

Odată ajuns la Casa Albă, Joe Biden poate vedea de unul singur ce subiecte au dezbătut cei doi lideri de-a lungul mandatului lui Trump, fără să aibă nevoie de aprobare din partea fostei administrații.

„Este o prioritate de securitate națională să aflăm ce i-a spus Trump lui Putin în cei patru ani de mandat. Unele lucruri, de exemplu ceea ce s-a discutat în cadrul discuțiilor față în față ar putea să nu fie niciodată cunoscute pe deplin. Dar aș fi foarte surprins dacă noua echipă de securitate națională nu ar încerca să acceseze înregistrările apelurilor”, a declarat un fost oficial al securității naționale.

Trump a ținut ascunse toate apelurile sale cu Putin

Trump și-a păstrat îndeaproape conversațiile private cu liderii străini, mergând până la a le ascunde într-un sistem codat al NSC pentru a limita accesul personalului și chiar al membrilor cabinetului și pentru a preveni scurgerile de informații.

Cu toate acestea, în timp ce unele apelurile nu erau înregistrate, asistenții șefilor de stat luau notițe despre subiectele abordate, transcrieri cunoscute sub numele de „memcons” sau memorandumuri de conversație.

Însă, din dorința de a ține secrete conversațiile cu liderul de la Kremlin, Trump a recurs la măsuri precum confiscarea notițelor celor care luau parte la întâlnirile celor doi și chiar renunțarea la traducători.

Trump și Putin, discuții „ca între prieteni”

Este clar pentru toată lumea că interacțiunile dintre Trump și Putin sau alți oficiali ruși au fost departe de conversațiile avute în mod normal de liderii mondiali.

Însă, foștii consilieri ai lui Trump afirmă că discuțiile dintre cei doi au decurs de fiecare dată „ca între prieteni” și foarte rar s-a întâmplat ca Trump să-i spună ceva liderului rus și acel ceva să nu ajungă și la public.

Până acum administrația Biden nu a comentat dacă a văzut conținutul apelurilor sau nu, iar Consiliul Național de Securitate nu a înregistrat nicio reclamație în legătură cu faptul că nu ar avea voie să acceseze apelurile unei foste administrații.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri