Trump acordă CIA autoritatea să efectueze atacuri cu dronă

Data publicării:
Reaper Aircraft Flies Without Pilot From Creech AFB
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele Donald Trump a acordat Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) autoritatea să efectueze atacuri cu drone asupra presupuşilor militanţi, potrivit unor oficiali citaţi în ediţia de luni de ziarul Wall Street Journal (WSJ).

Reaper Aircraft Flies Without Pilot From Creech AFB
Foto: Gulliver/GettyImages

Această decizie marchează o schimbare faţă de politica administraţiei fostului preşedinte american Barack Obama de limitare a rolului paramilitar al CIA, notează cotidianul.

Casa Albă, Departamentul Apărării şi CIA nu au comentat deocamdată informația, informează News.ro..

Barack Obama a căutat să influenţeze la nivel mondial liniile directoare cu privire la folosirea dronelor, în contextul în care alte ţări au programe de dezvoltare în acest sector.

Statele Unite au fost prima ţară care a utilizat avioane fără pilot înarmate cu rachete pentru a ucide presupuşi militanţi, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington.

Atacurile cu avioane fără pilot de tip Predator şi Reaper dotate cu rachete vizând ţinte din străinătate au început în mandatul fostului preşedinte George W. Bush şi au fost extinse de Obama.

Critici ai acestui program ţintit de asasinate se întreabă dacă aceste atacuri nu cumva creează mai mulţi militanţi decât ucid. Ei citează o propagare a organizaţiilor jihadiste şi atacurilor în întreaga lume ca dovadă a faptului că programul ar putea să amplifice problema.

Guvernul american a recunoscut în iulie că a ucis prin inadvertenţă până la 116 civili în atacuri în ţări în care America nu se află în război.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri