Trump anunță că decretează „urgență națională” pentru zidul de la granița cu Mexicul

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Foto: Guliver/GettyImages

Donald Trump a anunţat vineri că va declara „urgenţă naţională”, o procedură excepţională pentru a finanţa zidul pe care l-a promis la frontiera cu Mexicul, declanşând o bătălie judiciară cu opozanţii săi, relatează AFP şi dpa.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
FOTO: Guliver/Getty Images

„Toată lumea ştie că zidurile funcţionează”, a spus Donald Trump, invocând o „invazie” de migranţi ilegali.

„Vorbim despre o invazie a ţării noastre, cu droguri şi traficanţi de fiinţe umane şi toate tipurile de infractori şi de bande. Declarăm urgenţă naţională din cauza acestei invazii”, a precizat el.

Trump a adăugat că zidul pe care îl doreşte ar putea fi construit mai încet dacă ar trece prin canalele legislative normale. „Pot să fac un zid într-o perioadă mai lungă de timp, dar vreau să-l fac mult mai repede”, a subliniat el.

Această procedură îi permite teoretic liderului de la Casa Albă să ocolească Congresul pentru a debloca fonduri pentru construirea zidului pe care-l doreşte împotriva imigraţiei clandestine.

Imediat, liderii democraţi din Congres au declarat că decretarea „urgenţei naţionale” pentru construirea zidului este „o lovitură violentă” dată Constituţiei.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri