Trump, despre Coreea de Nord: Poate că vorbele nu au fost îndeajuns!

Data actualizării: Data publicării:
trump
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Donald Trump și-a înăsprit joi și mai mult tonul declarațiilor referitoare la Coreea de Nord, sugerând că are posibilitatea de a trece la acțiune militară împotriva regimului de la Phenian.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
FOTO: Guliver/Getty Images

Declarația anterioară - în care șeful Casei Albe avertiza Coreea de Nord cu „foc și furie” fără precedent din partea Statelor Unite - poate că „nu a fost suficient de dură”, le-a spus Donald Trump reporterilor, înainte de o întâlnire cu consilierii săi pe probleme de securitate națională. 

Phenianul a respins ameninţările dure ale preşedintelui Statelor Unite spunând că nu sunt altceva decât „o grămadă de prostii”.

Liderul Casei Albe a mai spus joi că probabil la Phenian nervozitatea a atins cote maxime dacă îndrăznește să se gândească la un atac asupra Statelor Unite sau asupra aliaților. 

„Oamenii din țara noastră sunt în siguranță. Aliații noștri sunt în siguranță. Și vă spun un lucru: Coreea de Nord mai bine s-ar aduna, pentru că altfel, vor da de necaz cum puțin alte națiuni au avut de-a face”, a declarat Trump. 

„Ne fac asta de mult timp, de mulți ani. Și e timpul ca cineva să se ridice pentru oamenii din țara asta și pentru oamenii din alte țări”, a adăugat președintele american. 

Întrebat dacă ia în considerare un atac preventiv împotriva Coreei de Nord, pentru a-i anihila capacitatea a lansa un atac nuclear împotriva SUA, Trump a răspuns: „Vom vedea ce se mai întâmplă”. 

„Dacă Coreea de Nord face ceva - fie că e vorba măcar de a se gândi să atace pe cineva drag nouă sau pe care îl reprezentăm sau aliații noștri sau noi înșine - înseamnă că probabil sunt foarte, foarte nervoși. Pentru că ceea ce li se va întâmpla nici măcar nu s-au gândit vreodată că ar fi posibil”, a declarat Donald Trump.

Președintele american a făcut aceste declaraţii după ce Phenianul a anunţat că intenţionează să lanseze patru rachete care să ajungă în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific, unde există și o bază militară.

Tensiunile între cele două ţări au escaladat în ultimele săptămâni, după ce nord-coreenii au testat, în iulie, două rachete intercontinentale balistice (ICBM), iar spionajul american a ajuns la concluzia că Phenianul a reușit să producă un focos nuclear suficient de mic pentru a-l putea încărca în rachetele pe care le are în dotare.

Trump a apreciat că precedentele administraţii americane au fost prea slabe cu Coreea de Nord şi a avertizat că orice continuare a cursei înarmării nucleare din partea Coreei de Nord va reprezenta o „tragedie”. Şeful statului american a criticat de asemenea China, subliniind că ar fi putut să facă „mult mai mult” şi să intervină în nordul Peninsula Coreea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri