Trump: „Dictatura bolnavă” din Coreea de Nord nu poate şantaja lumea

Data publicării:
Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
FOTO: Gulliver/ Getty Images

„Dictatură bolnavă” de la Phenian nu poate să şantajeze lumea, a declarat preşedintele american, Donald Trump, la întoarcerea din Asia, potrivit news.ro.

Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
Donald Trump / FOTO: Gulliver/Getty Images

Donald Trump a promis, de asemenea, că va exercita o „presiune maximă” asupra Phenianului şi a anunţat că China va exercita o ”presiune economică” asupra Coreei de Nord, o ţară pe care preşedintele Xi Jinping o consideră ”o mare ameninţare”.

În această alocuţiune de o jumătate de oră, septuagenarul a trecut miercuri în revistă multiplele etape ale acestui turneu  cel mai lung voiaj în Asia al unui preşedinte american din 1991 încoace -, revenind de asemenea asupra precedentelor vizite în străinătate de când a intrat în funcţie în ianuarie.

„Vreau să-i informez astăzi pe americani de susccesul acestei călătorii şi despre eforturile pe care le-am făcut noi pentru a promova securitatea americanilor şi prosperitatea lor anul acesta”, a declarat Donald Trump la Casa Albă, insistând mai ales asupra celor două puncte centrale ale turneului său, şi anume ameninţarea nord-coreeană şi schimburile comerciale cu Asia.

„Atunci când m-am adresat Adunării Naţionale a Republicii Coreea, am spus adevărul despre regimul nord-coreean şi am spus clar că nu voi permite ca această dictatură bolnavă să ţină lumea ostatică în faţa şantajului ei nuclear”, a declarat el.

„Noi am cerut tuturor naţiunilor să ne susţină campania de presiune maximă pentru dezarmarea nucleară nord-coreeană”, a continuat preşedintele american.

Donald Trump a evocat totodată aprobarea de către Congres a creşterii „bugetului militar până la un nivel istoric” - de aproximativ 700 de miliarde de dolari. „Asta nu putea să cadă într-un moment mai bun pentru naţiunea noastră”, a subliniat el.

Cu privire la comerţ, preşedintele american, ales în urmă cu un an cu sloganul „America în primul rând”, a spus că „America se află acolo pentru a intra în concurenţă, a face afaceri şi a ne apăra valorile şi securitatea”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri