Trump, încercuit de republicani în scandalurile cu Rusia și FBI

Data actualizării: Data publicării:
President Trump Signs Executive Orders On Oil Pipelines
WASHINGTON, DC - JANUARY 24: US President Donald Trump speaks after signing executive orders related to the oil pipeline industry in the Oval Office of the White House January 24, 2017 in Washington, DC. President Trump has a full day of meetings including one with Senate Majority Leader Mitch McConnell and another with the full Senate leadership. (Photo by Shawn Thew-Pool/Getty Images)

Tot mai mulți congresmeni republicani îl presează pe președintele Donald Trump să facă lumină în cele două scandaluri majore din SUA: cel privind dezvăluirea de informații clasificate oficialilor ruși și cel privind o presupusă încercare a liderului de la Casa Albă de a împiedica o anchetă care îl viza pe fostul său consilier pentru securitate națională, Michael Flynn. Potrivit Washington Post, Partidul Republican ia tot mai serios în calcul să susțină o comisie independentă de anchetă în aceste cazuri.

President Trump Signs Executive Orders On Oil Pipelines
Donald Trump / FOTO: Gulliver / Getty Images

Cel mai virulent dintre criticii lui Trump din rândul republicanilor este Justin Amash, membru al Camerei Reprezentanților.

Conform presei americane, fostul director al FBI, James Comey, a scris un raport, după o întâlnirea avută în februarie, în care a menţionat în detaliu cum Donald Trump i-a cerut să renunţe la investigaţia care-l viza pe Flynn. Întrebat de un reporter dacă, în cazul care se confirmă, acest lucru poate fi un motiv pentru declanșarea procedurii de destituire a președintelui SUA, Justin Amash a răspuns: „Da”.

Este primul republican care se alătură corului rivalilor democrați care îl consideră pe Trump pasibil de demitere, notează New York Times.

Un alt senator republican, influentul John McCain, a comparat situația actuala cu Watergate, scandalul care s-a încheiat cu plecarea președintelui Richard Nixon de la Casa Albă.

„Am mai văzut filmul acesta. Cred că ajunge în faza în care este de amploarea Watergate sau a altor scandale pe care le-am mai văzut”, a declarat John McCain, la CBS News.

McCain a mai spus că îi va cere lui Trump să clarifice lucrurile, „să spună tot ce știe”. Scandalul „nu se va încheia până când fiecare aspect al său nu va fi examinat cu atenție și până când poporul american nu se va pronunța” în acest caz, a adăugat John McCain.

Congresmanul republican Charlie Dent a precizat, la rândul său, că ar prefera ca ancheta să fie făcută de o comisie independentă a forului legislativ american. „Se poate să ne îndreptăm în acea direcție”, a spus Dent.

Pe de altă parte, republicanii au respins oferta președintelui rus, Vladimir Putin, care a declarat că este dispus să transmită Congresului SUA transcrierea discuţiei Lavrov-Trump.

„Ideea că am accepta vreo dovadă din partea președintelui Putin este absurdă”, a declarat senatoarea Susan Collins, într-un interviu pentru CNN.

„Nu vorbesc cu dictatori criminali ca Vladimir Putin, deci cuvântul lui Putin nu înseamnă mare lucru”, a spus, pentru același post, republicanul Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri