Sari la conținut

Trump îşi exprimă „respectul enorm” faţă de femei

Preşedintele american Donald Trump, care a făcut, înainte de alegerea sa în funcţie, o serie de declaraţii controversate privind femeile, şi-a exprimat „respectul enorm” faţă de femei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Donald Trump Is Sworn In As 45th President Of The United States

Foto: Guliver/Getty Images

Am un respect imens pentru femei şi numeroasele funcţii pe care le ocupă ele, care sunt esenţiale pentru societatea noastră şi economia noastră”, a scris pe Twitter liderul republican.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, alăturaţi-vă mie pentru a onora rolul crucial al femeilor aici, în America, şi în întreaga lume”, a adăugat el într-un al doilea mesaj, citat de News.ro.

Într-o înregistrare video publicată în octombrie, care a provocat o polemică aprinsă, Donald Trump se lăuda că poate să facă orice oricărei femei, pentru că este o vedetă. Aceste comentarii, făcute în 2005, au provocat o mişcare spontană de protest.

Sunt automat atras de femei frumoase, încep să le sărut. E ca un magnet. Şi când eşti vedetă, te lasă. Poţi să faci orice”, spunea Donald Trump în înregistrarea făcută publică anul trecut, în campania electorală pentru președinția SUA.

Milioane de persoane, în special femei, au protestat în Statele Unite şi în întreaga lume a doua zi după învestirea în funcţie a lui Donald Trump, în cadrul „Marşurilor Femeilor”, organizate pentru apărarea drepturilor civile şi împotriva preşedintelui republican.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor se tem şi de o interzicere a avortului în Statele Unite, legalizat în 1973.

Pe 23 ianuarie, Donald Trump a făcut deja primul pas către o politică anti-avort, printr-un decret care prevede că fondurile internaţionale de asistenţă internaţională nu pot fi alocate ONG-urilor străine care practică avortul sau militează pentru legalizarea sa.