Trump provoacă îngrijorarea şi furia spionilor americani

Data publicării:
Donald Trump Campaigns In Chicago
Foto: Gulliver/GettyImages

Donald Trump a provocat - prin dispreţul faţă de concluziile CIA cu privire la intervenţia Rusiei în alegerile americane - îngrijorarea şi furia foştilor spioni americani, care se tem că o prăpastie fără precedent se cască între viitorul preşedinte şi o sursă crucială de informaţii, scrie AFP citată de News.ro.

Donald Trump Campaigns In Chicago
Foto: Gulliver/GettyImages

„Preşedintele-ales este singurul american de prim-plan care nu a recunoscut încă (faptul că) ruşii au purtat o vastă campanie secretă împotriva Statelor Unite”, a acuzat Michael Hayden, un fost director CIA, la CNN .

Fără să-şi ascundă afinităţile cu Vladimir Putin şi intenţia de a restabili relaţii mai cordiale cu Moscova, Donald Trump a respins cu putere concluziile CIA, dezvăluite săptămâna trecută, potrivit cărora Rusia a intervenit prin atacuri cibernetice în campania electorală americană cu scopul de a-i favoriza victoria.

Mesaje sustrase din contul fostului director de campanie a rivalei sale Hillary Clinton şi de la Partidul Democrat, după piratarea acestor două conturi, au aruncat o lumină prea puţin măgulitoare asupra culiselor opozanţilor miliardarului american în plină campanie.

Donald Trump, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, a catalogat drept „ridicolă” ipoteza unei intervenţii ruse.

Serviciile de informaţii „nu ştiu dacă este Rusia, China sau altcineva; poate fi cineva aşezat pe patul lui, undeva. Ei n-au nicio idee”, a apreciat el.

Iar echipa sa a lovit şi mai puternic în celebra agenţie de informaţii, apreciind că experţii CIA sunt „cei care au spus că Saddam Sussein avea arme de distrugere în masă”.

Deşi nu este un lucru rar ca CIA şi Casa Albă să ajungă la concluzii diferite pe baza aceloraşi informaţii, este „extraordinar ca preşedintele-ales să-şi exprime atât de public diferendele cu conducătorii informaţiilor şi într-un mod atât de dispreţuitor şi insultător”, a subliniat alt fost CIA, Henry Crumpton.

Declaraţiile lui Donald Trump au provocat reacţii până în interiorul Partidului Republican.

Împotriva preşedintelui-ales, senatorul Lindsey Graham a dat asigurări că el crede că „ruşii au piratat într-adevăr Partidul Democrat”.

Iar în faţa atacurilor lui Donald Trump la adresa CIA, el a luat, pe Twitter, apărarea serviciilor de informaţii. „Cei care lucrează pentru serviciile de informaţii americane sunt patrioţi”, a subliniat senatorul.

Lindsey Graham a anunţat miercuri că a fost victima unui atac informatic al ruşilor. O companie IT care-i furniza servicii senatorului „a fost piratată. FBI ne-a informat în august că am fost pirataţi în iunie”, a declarat el pentru CNN.

Respingând concluziile CIA, miliardarul i-a dat de fapt dreptate preşedintelui rus Vladimir Putin, un lucru deplâns de Michael Hayden.

„Exact despre aceste fapte, Donald Trump şi Vladimir Putin spun acelaşi lucru”, a subliniat el. El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de impactul asupra ţării al atacurilor publice ale viitorului preşedinte.

Serviciile de informaţii „ar trebui să creeze baza şi să stabilească limitele care permit să se facă alegeri raţionale în politică”, spune fostul director CIA. „Probabilitatea ca acest lucru să se producă pare însă mai slabă după săptămâna care a trecut şi ne îndreptăm într-o direcţie greşită”, avertizează Hayden.

Alt şef al spionilor americani, Leon Panetta, a preconizat, la fel ca Hayden, că aceste critici ale lui Donald Trump lasă să se întrevadă un început dificil în relaţiile acestuia cu Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA).

Fostul director al operaţiunilor CIA, în care a lucrat 32 de ani, Jack Devine apreciază că poziţia lui Donald Trump este „inedită”.

„După mine, este o mare eroare să dispreţuieşti în mod public concluziile (serviciilor de) informaţii şi prin aceasta întreaga instituţie. Mi-e teamă că această dispută publică să nu conducă la o demotivare în interiorul agenţiei şi ca unii să plece mai devreme”, a declarat el pentru AFP.

O altă lovitură aplicată serviciilor americane de informaţii este faptul că Donald Trump apreciază că nu are nevoie de o sesiune de informare zilnică acordată preşedintelui-ales în perioada de tranziţie.

„O primesc când am nevoie. Ştiţi, sunt inteligent, nu am nevoie să mi se spună acelaşi lucru şi aceleaşi cuvinte în fiecare zi în următorii opt ani”, a spus el.

Vizând credibilitatea CIA, asemenea declaraţii riscă să complice sarcina lui Michael Pompeo, numit de Donald Trump să conducă agenţia cu sediul la Langley şi pe toţi agenţii ei, apreciază Henry Crumpton.

„Preşedintele este primul client al informaţiilor CIA. Dacă preşedintele nu ţine cont de ele, acest lucru riscă să pună la îndoială credibilitatea agenţiei în faţa serviciilor de informaţii străine”, spune el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri