Sari la conținut

Trump retrage SUA dintr-un pact ONU pentru imigranți și refugiați

Președintele american, Donald Trump, a decis să retragă Statele Unite dintr-un Pact mondial al ONU vizând îmbunătățirea gestionării internaționale a imigranților și refugiaților, a anunțat sâmbătă misiunea SUA de pe lângă Națiunile Unite, transmite AFP, preluată de Agerpres. Liderul american consideră că acest pact este „incompatibil” cu politica sa în domeniul migrației.

Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.

FOTO: Gulliver/ Getty Images

„Astăzi, misiunea americană de pe lângă ONU l-a informat pe secretarul general că Statele Unite își încheie participarea lor la Pactul mondial privind migrația”, anunță un comunicat al reprezentanței diplomatice a SUA.

În septembrie 2016, cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU au adoptat în unanimitate un text intitulat Declarația de la New York pentru refugiați și migranți, document în baza căruia Înaltul Comisar pentru refugiați a fost mandatat să propună, în raportul său anual la Adunarea Generală din 2018, un Pact mondial asupra migranților și refugiaților.

„Declarația de la New York cuprinde mai multe dispoziții care sunt incompatibile cu politicile americane privind imigrația și refugiații și principiile statuate de administrația Trump în materie de imigrație", subliniază comunicatul misiunii americane la ONU. „În consecință, președintele Trump a decis încheierea participării Statelor Unite la pregătirea Pactului care vizează obținerea unui consens la ONU în 2018”, adaugă aceeași sursă.

Deocamdată, ONU nu a reacționat la anunțul retragerii Statelor Unite.

„America este mândră de moștenirea sa în materie de imigrație și de leadershipul său în susținerea migranților și a refugiaților din întreaga lume”, a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley. „Nicio țară nu a făcut mai mult ca Statele Unite, iar generozitatea noastră va continua. Dar deciziile noastre asupra politicilor de imigrație trebuie să fie mereu luate de americani și doar de americani. Noi vom decide cel mai bun mod de a ne controla frontierele și cine va fi autorizat să intre în țara noastră”, a adăugat Haley, în același comunicat.

„Abordarea mondială a Declarației de la New York este chiar incompatibilă cu suveranitatea americană", a încheiat ambasadoarea SUA la ONU.

Sub președinția republicană a lui Donald Trump, Statele Unite s-au retras deja din mai multe angajamente luate sub administrația lui Barack Obama, cum ar fi Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Recent, actualul lider de la Casa Albă a decis să retragă SUA din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).