Trump vs Obama | Săgeți de la distanță pe tema securității și apărării SUA

Data actualizării: Data publicării:
President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House
FOTO: Gulliver/GettyImages

Donald Trump explică de unde vor veni banii pentru infrastructura din Statele Unite. Armata americană va trimite mai puţini soldaţi în teatrele externe de operaţiuni şi astfel vor fi făcute economii. Politica sa izolaţionistă este respinsă categoric de Barack Obama. Actualul lider de la Casa Albă şi-a apărat politica de securitate de până acum, în ultimul discurs pe contraterorism pe care l-a susţinut în calitate de preşedinte.

Președintele american Barack Obama a susținut marți un discurs în care și-a apărat realizările în privința apărării și securității naționale. În aceeași zi și tot de la o bază militară, ca și liderul de la Casa Albă, președintele ales Donald Trump şi-a prezentat strategia în materie de apărare, care arată că va evita intervenţia în străinătate şi se va concentra pe înfrângerea ISIS.

Donald Trump: „Vom pune capăt cursei de răsturnare a regimurilor străine despre care nu ştim nimic. Oameni buni, trebuie să oprim acest ciclu de intervenţii şi haos”.

Donald Trump şi-a păstrat poziţia adoptată în campania electorală şi susţine că preşedinţii care au fost înaintea sa, inclusiv Barack Obama, au greşit atunci când au trimis trupe în mai multe regiuni ale globului. Lucrurile trebuie să se schimbe acum, susţine viitorul lider al Casei Albe.

Ţelul nostru trebuie să fie înfrângerea terorismului, distrugerea ISIS. Suntem ghidaţi mai degrabă de lecţiile istoriei decât de o doctrină rigidă, suntem conduşi de dorinţa de a promova stabilitate peste tot”, a declarat președintele ales.

De partea cealaltă a baricadei, Barack Obama a lăudat progresele făcute de administraţia sa în lupta cu grupările al Qaida şi Stat Islamic. Totuşi, susţine actualul preşedinte, Statele Unite nu vor putea elimina terorismul numai prin forţa militară.

Barack Obama: „În locul promisiunilor false că putem elimina terorismul aruncând mai multe bombe sau izolându-ne de restul lumii, trebuie să avem o privire de ansamblu asupra ameninţării teroriste, să urmărim o strategie inteligentă”.

A fost ultimul discurs despre contraterorism susţinut de Barack Obama, ale cărui propuneri nu s-au concretizat în totalitate în cei opt ani de mandat. Statele Unite au trimis din nou trupe în Irak, în timp ce retragerea completă din Afganistan nu a mai avut loc. În plus, baza de la Guantanamo nu a fost închisă, aşa cum îşi dorea Barack Obama.

Barack Obama: „Fie ca ultimele mele cuvinte în calitate de comandant suprem să vă reamintească pentru ce luptaţi. Suntem o naţiune care crede că libertatea nu este ceva ce vine de la sine, fiecare dintre noi trebuie să susţină acest lucru. Acest lucru ne diferenţiază de tirani şi terorişti”.

Detalii din cele două discursuri

Preşedintele american Barack Obama a avertizat marţi că Statele Unite nu vor putea elimina terorismul numai cu forţa militară, într-un discurs în care a apărat realizările administraţiei sale în privinţa apărării şi securităţii naţionale, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

În ultimul său discurs major privind contraterorismul, Obama a explicat că administraţia sa a reuşit să facă din al-Qaida „o umbră a ceea ce a fost” şi a pus Statul Islamic în dificultate, dar a avertizat că terorismul va rămâne o ameninţare pentru Statele Unite mult timp de acum încolo.

„În loc să oferim promisiuni false că putem elimina terorismul prin aruncarea mai multor bombe sau desfăşurarea a tot mai multe trupe sau prin izolarea cu un gard de restul lumii, am analizat îndelung ameninţarea teroristă şi trebuie să urmărim o strategie inteligentă, care poate fi susţinută”, a spus Obama într-un discurs rostit la baza aeriană MacDill din Tampa, Florida.

Însă, în cursul discursului, liderul SUA a vorbit despre importanţa respectării legilor şi valorilor americane şi s-a pronunțat împotriva reintroducerii tehnicilor dure de interogare, cum ar fi simularea înecului, sau impunerii unui test de religie privind migranţii – două propuneri pe care Donald Trump le-a susţinut în campania electorală.

„Obiectivul acestor terorişti este să ne sperie, să ne schimbăm din cine suntem şi să ne schimbăm democraţia”, a explicat preşedintele. „Putem să îi prindem pe aceşti terorişti şi să respectăm cine suntem”, a adăugat el, potrivit AP.

Președintele în exercițiu a apreciat că abordarea administraţiei sale de a le oferi susţinere partenerilor locali, fără a se implica în invazii terestre de amploare, a fost eficientă şi a permis progresele făcute în lupta de a elibera Mosulul de organizaţia teroristă Statul Islamic.

De asemenea, Obama a lăudat rezultatele obţinute prin folosirea atacurilor cu drone sau a echipelor de comando, în locul unor operaţiuni militare clasice, similare celor lansate în Irak şi Afganistan de predecesorul său.

Unii experţi în contraterorism au atras, însă, atenţia că ascensiunea ISIS este un exemplu că Obama este prea lent în a răspunde la o ameninţare nouă.

Deşi SUA au reuşit să ucidă mai mulţi lideri militanţi, „moştenirea (lui Obama –n.r.) a fost pătată de modul în care grupări militante s-au regenerat şi s-au consolidat în ultima parte a preşedinţiei sale”, a explicat Robin Simcox, expert la Heritage Foundation.

După ce el a fost învestit în funcţie, în ianuarie 2009, a semnat un ordin executiv prin care a interzis simularea înecului şi alte tehnici dure de interogare. Astfel de ordine executive pot fi anulate de succesorii săi.

Mulţi congresmeni şi militanţi pentru drepturile omului au denunţat simularea înecului drept tortură, însă Donald Trump, președintele ales, a promis folosirea unor metode şi mai dure pentru a obţine informaţii de la suspecţii de terorism.

Barack Obama își va încheia mandatul la 20 ianuarie. La Casa Albă vine republicanul Donald Trump, care a criticat în termeni duri abordarea actualei administraţii în lupta împotriva terorismului. Trump i-a numit pe Obama și pe candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, „cofondatorii” organizaţiei teroriste Statul Islamic şi i-a acuzat pentru dezvoltarea iniţială a grupării militante.

Casa Albă a precizat că discursul lui Obama privind securitatea naţională era planificat cu mult înainte de alegerile din 8 noiembrie şi nu a vizat neapărat viitoarea administraţie Trump.

Strategia militară a lui Trump

Preşedintele-ales Donald Trump și-a prezentat marţi politica militară care, potrivit lui, va permite evitarea intervenţiei în conflictele din străinătate şi se va concentra pe înfrângerea militanţilor din Statul Islamic, relatează Reuters.

În cea mai recentă oprire în turneul său prin care le mulţumeşte alegătorilor din statele considerate cruciale pentru victoria sa în alegerile din 8 noiembrie, Trump l-a prezentat susţinătorilor săi pe generalul James “Mad Dog” Mattis, alegerea sa pentru conducerea Pentagonului. Mitingul a avut loc la baza militară Fort Bragg din Fayetteville, de unde au fost desfăşuraţi soldaţi în 90 de ţări din lume.

Trump l-a descris pe Mattis ca persoana potrivită pentru conducerea Pentagonului şi a cerut Congresului să aprobe excepţia care să îi permită să ocupe o poziţie civilă. În baza legii americane, un lider militar trebuie să se fi retras din serviciul activ de cel puţin şapte ani înainte de a putea deveni şef al Pentagonului.

„Sunt nerăbdător să fiu un lider civil, în cazul în care Congresul îmi acordă dreptul, iar Senatul aprobă” nominalizarea, a spus Mattis în faţa mulţimii.

„Ne vom opri din cursa pentru a dărâma regimuri străine, despre care nu ştim nimic, în legătură cu care nu ar trebui să ne implicăm”, a spus Donald Trump. „În schimb, trebuie să ne concentrăm pe înfrângerea terorismului şi pe distrugerea ISIS şi asta vom face”, a adăugat el.

Donald Trump a promis reconstrucţia armatei SUA, care, din punctul său de vedere, a fost răspândită în prea multe locuri. În loc să investească în războaie, președintele ales a anunţat că vrea să cheltuiască banii pentru infrastructura învechită din ţară.

Cu toate acestea, Trump vrea o creştere a cheltuielilor militare. Pentru a o putea acoperi, a promis că va cere Congresului să elimine plafoanele existente, impuse în cadrul legislaţiei prin care au fost reduse toate cheltuielile bugetare.

„Nu vrem să avem o armată secătuită pentru că suntem împrăştiaţi peste tot, luptând în zone în care nu ar trebui să luptăm. Nu va mai fi secătuită”, a spus el.

Potrivit lui Trump, orice naţiune care împărtăşeşte aceste obiective va fi considerată un partener al SUA. „Nu uităm. Vrem să consolidăm prietenii vechi şi să căutăm prietenii noi”, a dat el asigurări, insistând, însă, că politica „intervenţiei şi haosului” trebuie să se încheie.

Deşi forţele armate americane sunt desfăşurate în toate colţurile lumii, trupele SUA sunt implicate în prezent în lupte numai în Orientul Mijlociu, mai exact în Irak şi Siria.

Ne vom consolida armata, nu ca act de agresiune, ci ca acţiune de prevenire. Pe scurt, căutăm pace prin putere”, şi-a explicat el planurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri