Twitter a blocat conturile jurnaliștilor care l-au criticat pe Elon Musk

Data publicării:
Twitter Asking Recently Laid Off Employees To Return, Warsaw, Poland - 08 Nov 2022
Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Twitter a blocat joi seară conturile câtorva jurnaliști cunoscuți de la instituții media de top fără explicații, aparent marcând o încercare semnificativă a noului proprietar, Elon Musk, de a-și folosi autoritatea unilateral asupra platformei, transmite CNN.

Conturile care aparțin lui Donie O’Sullivan de la CNN, Ryan Mac de la New York Times și Drew Harwell de la Washington Post precum și alți jurnaliști care au scris în mod agresiv despre Musk în ultimele săptămâni au fost abrupt suspendate. Și contul jurnalistului independent progresist Aaron Rupar a fost blocat.

Musk și Twitter nu au răspuns la o cererea de comentarii din partea CNN iar platforma nu a explicat precis de ce jurnaliștii au fost dați afară de pe platformă.

Musk a susținut în mod fals că jurnaliștii au încălcat noua sa politică de „doxxing” (acțiunea de a furniza public informații de identificare despre o persoană sau o organizație, de obicei pe internet) divulgând locația sa. Acestea însumează ceea ce el a descries ca fiind „coordinate de asasinare”. Jurnalistul Donie O’Sullivan de la CNN nu a distribuit locația miliardarului.

La scurt timp înainte de suspendarea sa, O’Sullivan scria pe Twitter că această companie a suspendat contul unei rețele sociale emergente care este în concurență, Mastodon, care a permis publicarea în continuare a @ElonJet, un cont care publica locația actualizată a avionului privat al lui Musk.

Alți reporteri suspendați joi au scris recent despre acest cont.

Contul suspendat a folosit date disponibile public, care rămân online și sunt accesibile, pentru a urmări avionul lui Musk.

Suspendările ridică un număr de întrebări despre viitorul platformei, care a fost numită o piață centrală digitală. De asemenea a pus serios sub semul întrebării presupusul angajament al lui Musk pentru libera exprimare.

Musk a spus în mod repetat că dorește să permită tot discursul legal pe platformă. În aprilie, în aceeași zi în care a anunțat că va cumpăra Twitter, acesta a scris: „Sper că chiar și cei mai mari critici ai mei rămân pe Twitter, deoarece asta înseamnă libera exprimare”.

Un purtător de cuvânt de la CNN a spus că compania a cerut o explicație de la Twitter și că va „reevalua relația noastră în baza acelui răspuns”.

„Suspendarea impulsivă și nejustificată a unor reportero, inclusiv Donie O’Sullivan de la CNN, este îngrijorător dar nu surprinzător. Instabilitatea și volatilitatea tot mai mare a Twitter ar trebui să fie de o incredibilă îngrijorare pentru toți cei care folosesc Twitter”, a spus purtătorul de cuvânt.

Câteva organizații au condamnat decizia Twitter, șeful Sindicatului American pentru Libertăți Civile spunând: „Este imposibil să justifici aspirațiile Twitter pentru libera exprimare cu epurarea conurilor jurnaliștilor critici”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri