Uber a publicat primul raport despre agresiunile sexuale din timpul curselor. Câte cazuri au fost în 2017-2018

Data publicării:
NEW YORK, NY - JUNE 14: An Uber car waits for a client in Manhattan a day after it was announced that Uber co-founder Travis Kalanick will take a leave of absence as chief executive on June 14, 2017 in New York City. The move came after former attorney general Eric H. Holder Jr. and his law firm, Covington & Burling, released 13 pages of recommendations compiled as part of an investigation of sexual harassment at the ride-hailing car service. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Foto: GettyImages

Uber a dezvăluit că utilizatorii şi şoferii serviciului său, precum şi terţe persoane au raportat aproape 6.000 de agresiuni sexuale în Statele Unite în 2017-2018. Datele apar într-un raport de securitate făcut public joi de compania americană, primul pe acest subiect, relatează Agerpres.

Uber menţionează că au fost raportate 235 de violuri, în celelalte cazuri de agresiuni fiind vorba despre atingeri, tentative de atingeri sau de penetrare de zone sexuale sau non-sexuale, în total 3.000 de „atingeri neconsensuale ale unei părţi sexuale a corpului”.

„Aceste incidente au fost semnalate în 0,00002% din curse. Deşi rare, fiecare din aceste raportări reprezintă o persoană care a dezvăluit o experienţă foarte dureroasă. Chiar şi o singură semnalare ar fi prea mult”, a declarat gigantul mondial.

Publicarea raportului survine pe fondul presiunii în creştere la care sunt supuse compania Uber şi principala sa rivală americană, Lyft, din cauza înmulţirii plângerilor formulate de utilizatoare victime ale unor agresiuni.

Miercuri, 20 de femei au depus plângere la San Francisco împotriva Lyft pentru agresiuni sexuale sau violuri care s-ar fi produs în maşinile unor şoferi afiliaţi companiei californiene. Plângerile se adaugă altor 14 depuse în septembrie.

Numărul exact al proceselor intentate nu este cunoscut, dar acţiunile în justiţie au determinat cele două companii să ia diferite măsuri pentru a creşte securitatea pasagerilor.

Uber şi Lyft au făcut mai dificilă uzurparea de identitate de către şoferi, au întărit controalele pentru a-i depista pe infractori şi au adăugat un buton ce permite semnalarea unei probleme pe traseu.

Măsurile sunt considerate însă ineficiente de avocaţii victimelor, care reclamă înregistrarea sistematică a curselor pentru ca şoferii să se simtă supravegheaţi, precum şi o mai bună cooperare cu autorităţile în caz de incident, sau verificarea mai atentă a trecutului şoferilor.

Raportul Uber mai relevă că 107 persoane şi-au pierdut viaţa în 2017-2018 în accidente survenite pe trasee comandate prin aplicaţia sa.

Totodată, 19 oameni au fost ucişi în agresiuni legate de deplasări cu Uber - opt pasageri, şapte şoferi şi alte patru persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri