Ultimul test pentru Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
BEDMINSTER TOWNSHIP, NJ - NOVEMBER 20: (L to R) President-elect Donald Trump and vice president-elect Mike Pence listen to a question from the press regarding the musical 'Hamilton' before their meeting with investor Wilbur Ross at Trump International Golf Club, November 20, 2016 in Bedminster Township, New Jersey. Pence was booed when he attended the Broadway musical and a cast member read him a message after the show. Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Zi importantă în Statele Unite, unde Colegiul Electoral este aşteptat să valideze astăzi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Dacă în alţi ani, procedura era doar o formalitate trecută adesea cu vederea, succesul controversat al republicanului care a pierdut votul popular a stârnit diverse scenarii. 

Constituția nu îi obligă pe electori să voteze în conformitate cu ceea ce au decis alegătorii din statele pe care le reprezintă. Totuși cazurile în care un astfel de demnitar şi-a schimbat opțiunea sunt foarte. De aceea nimeni nu se aşteaptă la vreo schimbare majoră după votul de luni indiferent cât de controversată este victoria lui Donald Trump.

Există mai multe voci care au solicitat electorilor să voteze conform conștiinței pornind de la ideea că omul de afaceri nu îndeplinește criteriile morale pentru a conduce cea mai mare democrație a lumii. Se adaugă aici și dezvăluirile serviciilor de informații care susțin că Rusia l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile.

Mai mult, anul acesta a existat o mare discrepanță între votul electoral și cel popular. Donald Trump a câștigat 306 din voturile electorilor și a fost votat de 62,9 milioane de oameni, în timp ce Hillary Clinton a fost votată de 65, 8 milioane de americani, dar a obținut doar 232 de voturi din partea electorilor. 

Demisie în rândul Marilor Electori

Unul dintre Marii Electori din Texas, stat câștigat de Donald Trump, Art Sisneros, a preferat să demisioneze decât să voteze pentru candidatul Partidului Republican, din care el însuși face parte.

art sisneros
Foto: Facebook

Art Sisneros a spus că preferă să-și urmeze conștiința și să nu voteze pentru un candidat în care nu crede.

Pentru ca Donald Trump să nu obțină majoritatea ar trebui ca 37 de electori să nu voteze cu el. În cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu ar obține majoritatea în Colegiul Electoral, atunci președintele ar fi ales de Camera Reprezentanților prin votul statelor reprezentate, iar republicanii au majoritate absolută a delegațiilor aici. De asemenea, vicepreședintele ar fi ales de Senat, prin votul celor 100 de Senatori, unde, din nou, Republicanii au o majoritate de 52 - 48, conform RFI.

Sursa: Digi24 TV, RFI, Deutsche Welle

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri