Un bărbat și-a ars retina după ce s-a uitat la eclipsă prin gaura unei pungi

Data publicării:
2017-eclipse-photos-nasa-10
NASA

Medicii oftalmologi din Statele Unite, care s-au așteptat ca după eclipsa de soare de luni să se confrunte cu un val de pacienți cu ochii afectați de fenomenul astronomic rar, au respirat ușurați, unele spitale înregistrând chiar performanța ca nicio persoană să nu le treacă pragul pentru a-și trata problemele de vedere, informează Reuters.

2017-eclipse-photos-nasa-10
FOTO: NASA

Totuși, un bărbat s-a prezentat marți la un spital din New York City cu probleme la nivelul retinei după ce a crezut că poate urmări în siguranță eclipsa de soare printr-o gaură pe care a făcut-o într-o pungă de gunoi, notează Agerpres.

Majoritatea indiciilor arată, însă, că cea mai mare parte a americanilor a urmat sfaturile specialiștilor potrivit cărora nu este niciodată indicat să se privească direct spre soare fără protecție specială pentru ochi, chiar și atunci când astrul cel mai luminos este acoperit în mare parte de Lună, așa cum s-a întâmplat în timpul eclipsei de luni, urmărită de zeci de milioane de americani.

Unii oftalmologi cred, totuși, că vor primi în următoarele săptămâni pacienți cu vederea afectată de acest fenomen, care nu vor mai putea amâna vizita la medic, pe care au considerat-o inițial costisitoare sau incomodă.

Expunerea directă la radiațiile ultraviolete ale soarelui, chiar și pentru o fracțiune de minut, poate deteriora celulele fotoreceptoare. Simptomele — unghiuri moarte și vedere încețoșată — sunt percepute în câteva ore de la expunere. În cazurile care nu sunt grave, retina se poate vindeca de la sine, însă procesul poate dura câteva luni.

Timp de peste 90 de minute, milioane de americani au privit spre cer și au urmărit cu mare interes Soarele, luni, cu ocazia "Marii eclipse" solare totale, prima de acest fel care a traversat Statele Unite după 99 de ani.

În toate colțurile Americii, inclusiv acolo unde eclipsa a fost doar parțială, telescoapele și aparatele de fotografiat au fost scoase din husele lor și utilizate intens. La Washington, Donald Trump a urmărit fenomenul alături de soția lui, Melania, de pe balconul Truman al Casei Albe. Pentru scurt timp, președintele american și-a ridicat privirile spre cer fără să poarte ochelari de protecție, înainte de a fi atenționat de o persoană din anturajul prezidențial.

Instrucțiunile de securitate au fost repetate cu insistență — de mass-media, de NASA și de autoritățile publice — în ultimele zile: sub niciun pretext eclipsa nu trebuie privită fără ochelari speciali, altminteri retina riscă să sufere arsuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri