Un fost consilier al lui Donald Trump, condamnat pentru că a minţit FBI

Data publicării:
President Trump And German Chancellor Angela Merkel Hold Joint News Conference In East Room Of White House
Foto: Gulliver/Getty Images

Un tribunal federal l-a condamnat vineri la 14 zile de închisoare pe George Papadopoulos, un fost consilier diplomatic al lui Donald Trump vinovat că a minţit în ancheta asupra unei posibile înţelegeri secrete între Moscova şi echipa de campanie a candidatului republican, notează AFP.

President Trump And German Chancellor Angela Merkel Hold Joint News Conference In East Room Of White House
Foto: Getty Images

George Papadopoulos a mai primit o amendă de 9.500 de dolari şi un an de libertate condiţionată însoţită de muncă în folosul comunităţii. În octombrie 2017, el a pledat vinovat că depus mărturie mincinoasă la FBI.

Bărbatul în vârstă de 31 de ani a fost la originea faimoasei anchete ruse care îl deranjează serios pe preşedintele Donald Trump de peste 15 luni. Sentinţa sa este relativ uşoară, dat fiind că risca şase luni de închisoare.

„Eram tânăr şi ambiţios”, a explicat George Papadopoulos în sala de şedinţe. „Am comis o gravă eroare care m-a costat foarte mult şi îmi este ruşine pentru asta”, a adăugat el.

Judecătorul a explicat că a luat în considerare „regretele sincere” exprimate de acuzatul care le-a ascuns anchetatorilor adevărul în legătură cu întâlnirile sale cu emisari din partea Rusiei cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

George Papadopoulos a fost primul consilier al lui Donald Trump care a acceptat să colaboreze cu echipa procurorului special Robert Mueller.

„El a fost prima piesă a dominoului şi, de atunci, au căzut multe altele”, au scris în pledoaria lor avocaţii săi, referindu-se la punerea sub acuzare a fostul şef de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, sau a fostul avocat personal al acestuia, Michael Cohen, în cadrul acestei anchete cu vaste ramificaţii.

George Papadopoulos, un tânăr fără mare experienţă propulsat în martie 2016 echipa de campanie, este numai „o mică piesă dintr-o vastă anchetă”, au afirmat ei.

Mică poate, dar decisivă. FBI, care ancheta deja asupra ingerinţei ruse în campania prezidenţială americană, a deschis un dosar în legătură cu o posibilă înţelegere secretă cu echipa de campanie a lui Donald Trump după ce a aflat despre natura discuţiilor dintre George Papadopoulos şi emisari ai Rusiei.

Consilierul, care a încercat să organizeze o întâlnire între preşedintele Vladimir Putin şi candidatul Donald Trump, fusese informat din aprilie 2016 că ruşii deţin „cu ce să o mânjească” pe candidata democrată Hillary Clinton, sub forma a mii de e-mailuri, informaţie care nu era încă publică.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri